Bašaer na svojem delovnem mestu. Foto: YouTube/Al Arabija
Bašaer na svojem delovnem mestu. Foto: YouTube/Al Arabija
Dekle tudi predseduje sestankom. Foto: YouTube/Al Arabija

Vsako jutro se Bašaer napoti v mestno hišo, kjer ima v sklopu nenavadnega poletnega eksperimenta za usposabljanje mladih popoln nadzor nad stvarmi (razen nad financami).

Za dva meseca so redni župan Sufian Šadid in njegova ekipa svetovalcev predali vsa pooblastila in moč skupini najstnikov. Odrasli so sicer tam, da svetujejo in vodijo, a vse odločitve sklepajo mladi, poroča Al Arabija.

Razmerje spolov zdaj izenačeno
"Sprva so bili ljudje zaradi naše starosti kritični," pravi Bašaer. "A potem so nas videli pri delu in spoznali, da smo strogi in predani, zdaj nas spoštujejo." Bašaer je prva ženska županja v mestu, ki šteje 9.000 prebivalcev. V 11-članskem mestnem svetu sedita dve ženski, ki sta imenovani v sklopu ženskih kvot. A to poletje je razmerje med spoloma skoraj izenačeno, saj mesto vodi pet deklet in šest fantov.

Do polovice svojega mandata je Bašaer predsedovala glasovanju o ustanovitvi lokalnega gasilskega doma in prvega javnega parka z otroškim igriščem v Allarju. Mesto je zastopala tudi na izletu v Katar.

Načrtuje politično kariero
Kot najbolj perečo krajevno težavo mlada županja izpostavlja nezaposlenost, še zlasti med mladimi. "Če bi lahko dosegla eno stvar, bi bil to projekt, ki bi zagotavljal kar se da veliko služb za mlade," pravi. "Številni ljudje iz Allarja morajo v službo s prečkanjem "zelene linije" (vstopajo v Izrael nezakonito, op. a.). Namesto da hodijo v Izrael kot poceni delovna sila, moramo ustvariti delovna mesta tu."

Po besedah župana Šadida je cilj poletne menjave pozicij "dati mladim priložnost, da sodelujejo v civilni družbi, in samozavest, da postanejo del političnega sistema v prihodnosti". Bašaer "gre odlično", pravi. "Ima karizmo, močno vodstveno osebnost in ljudje jo imajo radi."

Najstnica, ki upa, da bo njena vloga županje spodbudila več žensk k dejavni vpletenosti v javno življenje, načrtuje študirati mednarodne odnose, nato pa si zgraditi kariero v politiki. Bašaer, najmlajša izmed sedmih otrok, pravi, da njena družina podpira njeno poletno službo in njene ambicije.