Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ši Džinping
Predsednik Ši Džinping je s protikorupcijsko kampanjo dobil veliko močnih sovražnikov. Foto: EPA

Eno od podjetij je bilo Pangates International Corporation Limited s sedežem v Združenih arabskih emiratih, specializirano za proizvode iz nafte, kot so maziva in aditivi. Podjetje je bilo stranka panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca več kot deset let. Urad ameriškega finančnega ministrstva za nadzor nad premoženjem v tujini (OFAC) je podjetje na svoj črni seznam uvrstil julija 2014 in ga obtožil, da je sirski vladi dostavil tisoč ton letalskega goriva za vojaška letala.

Z Mossack Fonseckom naj bi sodeloval tudi z bratrancem sirskega predsednika Bašarja Al Asada Ramijem Mahlufom, čigar finančno premoženje je zamrznilo ameriško finančno ministrstvo in ameriškim podjetjem in posameznikom je prepovedalo sodelovanje z njim.

Od leta 1998 je družba sodelovala z iranskim podjetjem Petropars Limited, ki ga je nadzirala iranska vlada in proti kateremu je ameriško finančno ministrstvo sankcije uvedlo leta 2010. Petropars je bil opazovalcem iranske politike znan kot posrednik med tujimi podjetji in iranskim ministrstvom za nafto.

Omenja se tudi ime podjetjem DCB Finance, katerega lastniki in direktorji prihajajo iz Severne Koreje. Kot razkrivajo dokumenti, sta bila lastnika podjetja severnokorejski uradnik Kim Chol Sam in britanski bankir Nigel Cowie, ki je bil tudi generalni direktor sankcionirane banke Daedong Credit Bank, poroča britanski BBC.

#Panama Papers
Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je v sodelovanju z nemškim Süddeutsche Zeitungom in več kot 100 drugimi novinarskimi organizacijami v okviru projekta #PanamaPapers razkril dogajanje v svetu globalnega kriminala in korupcije. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov in zvezdnikov, med njimi domnevno Jackie Chan in nogometaš Lionel Messi, pa islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson, ki kljub pozivom množic ne želi odstopiti, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ruski predsednik Vladimir Putin, ubiti libijski vodja Moamer Gadafi ter vrsta drugih politikov, kot so argentinski predsednik Mauricio Macri, nekdanji britanski poslanec Michael Mates in sodelavec nekdanjega grškega premierja Antonisa Samarasa Stavros Papastavrou in kitajski premier Ši Džinšing.

Panamski dokumenti na kitajskem prezrti
RTV-jev dopisnik iz Pekinga Uroš Lipušček je poročal, da je bilo zakritje panamskih dokumentov v kitajskih medijih prezrto, pa čeprav so se med vlagatelji v neobdavčljive sklade znašli tudi sorodniki kitajskega predsednika Ši Džinpinga in sorodniki članov stalnega komiteja politbiroja Kitajske komunistične partije. Po poročanju agencije AP pa državni kitajski mediji naj ne bi imeli spletnega dostopa do panamskih dokumentov.

"Samo vplivni tednik Global Times v komentarju na to temo piše, da so v ozadju afere "močne sile", saj so objavljeni predvsem podatki o voditeljih, ki niso z Zahoda. Pri interpretaciji takšnih dokumentov ima po mnenju tega dnevnika Washington vedno poseben vpliv. Drugi največji kitajski dnevnik z besedami namiguje, da stojijo za to afero ZDA. Vlaganje denarja v davčne oaze je po kitajskih zakonih dovoljeno, ne glede na to pa so najnovejši podatki za najvišje kitajsko vodstvo najmanj neprijetni," je poročal Lipušček.

BBC: Ddružina Cameron nima lastniških deležev v skladu
Predvsem britanski mediji pa so veliko pozornosti namenili premierju Davida Camerona. Kot je pisalo Delo, je bil njegov danes pokojni oče Ian Cameron, sicer borzni posrednik in milijonar, stranka Mossack Fonsece, ki je njegov investicijski sklad Blairmore Holdings Inc. obvarovala pred plačilom britanskih davkov. dvetniška pisarna je investicijski sklad registrirala v Panami, Cameron pa ga je nadziral od ustanovitve leta 1982 do svoje smrti leta 2010.

BBC, ki se sklicuje na svoje vire, je zapisal, da Cameron nima imel lastniškega deleža v skladu, ki ga je na Bahamih vzpostavil njegov oče. Cameron je v zadnjih letih sicer večkrat pozval k vzpostavljanju sistema, ki bi preprečeval izogibanje plačila davkov in k večji transparentnosti pri lastniški strukturi. Vendar pa je zdaj z razkritjem zgodovine njegovega očeta prišel v težave, navaja BBC. Na Downing Streetu sicer poudarjajo, da so razkritja glede Cameronovega očeta pravzaprav "stara zgodba", predvsem pa "zasebna zadeva". A opozicija že zahteva ukrepanje.

Kitajska: Za afero stojijo ZDA
Kitajska: Za afero stojijo ZDA