Rimskokatoliška cerkev šteje več kot milijardo vernikov po vsem svetu, Ruska pravoslavna cerkev pa okoli 165 milijonov. Na fotografiji patriarh Kiril. Foto: EPA
Rimskokatoliška cerkev šteje več kot milijardo vernikov po vsem svetu, Ruska pravoslavna cerkev pa okoli 165 milijonov. Na fotografiji patriarh Kiril. Foto: EPA
false
Papež Frančišek je že ob začetku pontifikata leta 2013 zbližanje z drugimi krščanskimi cerkvami izpostavil kot eno prednostnih nalog. Foto: EPA
false
Srečanje so po besedah tiskovnega predstavnika Vatikana Federica Lombardija pripravljali dve leti. Foto: Reuters

Najvišja predstavnika obeh cerkva se bosta srečala 12. februarja na letališču v Havani, kjer bosta imela najprej dve uri pogovore na štiri oči, srečanje pa bosta sklenila s sprejetjem skupne izjave in govoroma v navzočnosti kubanskega predsednika Raula Castra. Frančišek se bo na Kubi ustavil na svoji poti v Mehiko.

Srečanje pomemben mejnik
Gre za prvo srečanje vrhovnih poglavarjev Rimskokatoliške in Ruske pravoslavne cerkve po razkolu krščanskega sveta na rimskokatoliški in pravoslavni del leta 1054. "Novica je visela v zraku, a so jo v Vatikanu potrdili šele danes pred uradno predstavitvijo programa potovanja papeža Frančiška v Mehiko," je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Rima Mojca Širok. V Vatikanu srečanje označujejo za pomemben mejnik v odnosih med obema cerkvama, dogovori pa so po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Federica Lombardija trajali dve leti.

Preganjanje kristjanov
Kot so po poročanju BBC-ja sporočili iz Ruske pravoslavne cerkve, bo "preganjanje kristjanov" osrednja tema pogovora. V Ruski cerkvi sicer pravijo, da so med obema cerkvama še razlike, a da so oba voditelja v srečanje prisilili mednarodni dogodki - dogajanje na Bližnjem vzhodu, v osrednji Afriki in drugje, kjer se proti kristjanom izvaja genocid. To zahteva takojšnje ukrepanje in še tesnejše sodelovanje med obema cerkvama.

Papež Frančišek je že ob začetku pontifikata leta 2013 zbližanje z drugimi krščanskimi cerkvami izpostavil kot eno prednostnih nalog. Še posebej od leta 2014, ko je izjavil, da se je s Kirilom pripravljen srečati, "kjer koli želi". "Pokliči me in prišel bom," je takrat izjavil. Do zdaj se je sicer pričakovalo, da bodo zgodovinski pogovori v Evropi.

Spor s Katoliško cerkvijo
Ruski patriarh je bil v preteklosti v sporu s Katoliško cerkvijo. Po njegovem mnenju si je namreč ta prizadevala spreobračati vernike na ruskem ozemlju. Lombardi je danes omenil pretekle "polemike", ne da bi to podrobneje pojasnil. Je pa dejal, da so premostili ovire.

Frančišek je na čelu 1,2 milijarde katoličanov, medtem ko Kiril vodi največjo Pravoslavno cerkev, ki na območju nekdanje Sovjetske zveze šteje 150 milijonov vernikov. Ruska pravoslavna cerkev od razpada uradno ateistične Sovjetske zveze doživlja razcvet in je v soglasju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.