Novi papež se je takoj izkazal za precej drugačnega od svojega predhodnika. Foto: EPA
Novi papež se je takoj izkazal za precej drugačnega od svojega predhodnika. Foto: EPA
Pričakovati, da bi kateri koli papež podpiral istospolne zveze, je pravzaprav iluzorno. Foto: EPA
Argentina je kot prva južnoameriška država uzakonila istospolne poroke. Foto: EPA

Novica bo verjetno presenečenje za aktiviste za pravice istospolnih, saj so javna stališča novega papeža do istospolnih porok in istospolnih posvojitev zelo ostra ("Uničujoč napad na Božji načrt", jih je označil pred časom).

Toda kot poroča New York Times, je bil sveti oče še leta 2010 očitno bolj fleksibilen glede tega. Argentina je bila takrat tik pred tem, da uzakoni istospolne poroke, tamkajšnja Rimskokatoliška cerkev pa se je na vse pretege trudila, da bi to preprečila.
Na 10.000 vernikov je protestiralo na ulicah Buenos Airesa in javno obsodilo predlagani zakon argentinske predsednice Cristine Fernandez de Kirchner, saj naj bi bil neposredna grožnja cerkvenim naukom in "hudičevo delo".

A za zaveso se je kardinal Jorge Mario Bergoglio, ki je bil na čelu javnega pogroma proti zakonu, sredi razgrete debate škofov oglasil in zagovarjal skrajno neortodoksno rešitev: da bi Cerkev podprla idejo registracije istospolnih zvez. Predlog je še dodatno podžgal srečanje, a hkrati, tako NY Times, daje zgovoren vpogled v vodstveni slog novega papeža.

Iskalec kompromisov
Kardinal Bergoglio je vedno slovel kot zvest privrženec bistvenih socialnih (konservativnih) cerkvenih stališč. A ko se je znašel morda na najhujši preizkušnji na svojem mestu vodje argentinske Cerkve, je pokazal tudi svojo drugo plat - da je spreten pogajalec, pripravljen na kompromise in pripravljen v debati prisluhniti tudi nasprotni strani."Moja stališča je poslušal z veliko mero spoštovanja," je povedal gejevski aktivist in teolog Marcelo Marquez, ki je Bergogliu pisal pismo, na svoje veliko presenečenje pa še v isti uri, ko je kardinal pismo prejel, dobil tudi njegov klic.
Tudi v tem se Frančišek močno razlikuje od svojega predhodnika Benedikta XVI., ki je bil, preden je postal papež, 25 let na čelu kongregacije za doktrino vere, kjer si je pridobil sloves nepopustljivega privrženca doktrinalne čistosti. Frančišek je po drugi strani bolj "terenski" človek, ki je te ideale prevajal v prakso, pogosto s precej drugačnim pristopom. Ali kot pravi direktor sklada Janeza XXIII. za verske znanosti Alberto Melloni: "Melodija je morda enaka, a zvok je popolnoma drugačen."

"Nimamo fanatičnih nazorov"
Soočen s skoraj zanesljivim sprejetjem uzakonjenih istospolnih porok, je kardinal Bergoglio ponudil kompromis registrirane zveze kot "manjše zlo", razlaga njegov biograf Sergio Rubin. "Stavil je na stališče večjega dialoga z družbo."

"Nimamo fanatičnih nazorov," pa je za Infonews leta 2010 dejal Federico Wals, predstavnik nekdanjega kardinala. "Hočemo le, da se spoštujejo zakoni. Menimo, da moramo predlagati obsežnejše pravice za istospolne, kot obstajajo trenutno, ne pa tudi istospolnih porok."

Argentinski škofi so predlog svojega vodje zavrnili, julija 2010 pa je Argentina kot prva južnoameriška država sprejela zakon o istospolnih porokah.

Vsi vseeno niso tako optimistični glede nazorov novega papeža. "Resnica je, da je kljub izrečenemu na zasebnih sestankih javno izrekel nekaj groznih stvari," pravi Esteban Paulón, predsednik argentinske zveze lezbijk, homoseksualcev, biseksualcev in transeksualcev."V javnosti je zavzel vlogo, ki je bila izrazito bojevita."