Papež blagoslavlja množico, zbrano na Trgu svetega Petra. Foto: Reuters
Papež blagoslavlja množico, zbrano na Trgu svetega Petra. Foto: Reuters
John Kerry zapušča Izrael. Foto: Reuters

Papež je obisk Svete dežele napovedal pred množico romarjev, zbranih na Trgu sv. Petra, v času tradicionalne nedeljske molitve.
"V vzdušju veselja, ki pritiče temu božičnemu obdobju, bi rad naznanil, da bom med 24. in 26. majem, če Bog da, romal v Sveto deželo," je sporočil papež zbrani množici.

Obiskal bo Betlehem in Jeruzalem ter jordansko prestolnico Aman.

Za letos je to za zdaj edina napovedana papeževa pot v tujino.

Kerry še kar upa na dogovor
Bližnji vzhod sicer ostaja nemiren in za zdaj nič ne kaže, da bi se napovedoval mir v svetih krajih. Rešitev obupno išče tudi ameriški državni sekretar John Kerry, ki je v zadnjem letu dni predstavnike Izraela in Palestine obiskal že kar desetkrat.
A je še kar prepričan, da bodo sklenili mirovni sporazum, ki bo pošten in uravnotežen. Kerry v teh dneh končuje nov, štiridnevni obisk Jeruzalema.

Kot je pojasnil v soboto v Jeruzalemu, si vsi na pogovorih intenzivno prizadevajo, da bi dosegli dogovor. "Prepričan sem, da so pogovori, ki smo jih imeli v preteklih dveh dneh, izluščili in tudi razrešili določena odprta vprašanja in tako ponudili priložnosti za druga," je dejal Kerry ob sklepu štiridnevnega obiska pri izraelskih in palestinskih predstavnikih.

O vsebini pogovorov na pogajanjih sicer ni veliko znanega, glavne smernice pogovorov pa so oblikovanje palestinske države, usoda Jeruzalema, varnost, medsebojno priznavanje držav in končanje konflikta. Cilj pa je, da bi mirovni sporazum dosegli do konca aprila letos.