Dobrovoljni papež Frančišek je prepričal tudi številne skeptike. Foto: EPA
Dobrovoljni papež Frančišek je prepričal tudi številne skeptike. Foto: EPA
Novi papež je postal tudi Timova osebnost leta. Foto: Reuters
Na Lampedusi med nezakonitimi priseljenci ... Foto: EPA
... in med tolaženjem bolnika. Foto: EPA
Z majico njegovega najljubšega nogometnega moštva. Foto: EPA
S katrco, ki mu jo je podaril neki vdan vernik. Foto: EPA
Zavzema se za revno Cerkev, kar dokazuje tudi s svojim železnim križcem namesto zlatega. Foto: EPA
Nasmešek ob izvolitvi. Foto: EPA
Dnevnikov izbor: Papež Frančišek – svež veter v Vatikanu

spomeniki in se ne goji kulta njegove osebnosti, a je tudi zaradi takih potez postal prav to - prvi pravi zvezdnik Rimskokatoliške cerkve.
Ob vsem tem je najzanimiveje to, da sta nad papežem, ki je tako radikalno drugačen od svojega predhodnika in ki mu je uspelo pridobiti na svojo stran še celo zagrete protiklerikalce, še najmanj navdušena prav - Cerkev in desnica. Kritiki mu enkrat očitajo, da je populist, drugič, da je marksist (zaradi njegovih kritik kapitalizma), spet tretjič, da "podpira nezakonito priseljevanje" (po njegovem obisku Lampeduse).
Cerkvene dostojanstvenike je šokiral s tem, ko je zavrnil vse razkošje, ki pritiče vrhovnemu poglavarju 1,2 milijarde vernikov, ko je lobiral za "revno Cerkev", ko je napadel "čezmerno centralizacijo" Cerkve, in z vztrajanjem, da se mora Cerkev približati ljudem, ne pa podleči "kultu denarja".

Vzpostavil je komisijo za revizijo Vatikanske banke, pa komisijo za ugotavljanje spolnih zlorab v Cerkvi in odpoklical cerkvene predstavnike, ki so s takimi ali drugačnimi ekscesi škodili ugledu RKC-ja - tudi dva slovenska nadškofa sta morala zapustiti svoji funkciji.
Takoj osvojil z ljudskostjo
Najsi je v teh dobrih devetih mesecih vladanja stopil na žulj še tolikim, dejstvo je, da je Katoliška cerkev v iztekajočem se letu doživela preobrat. Naj spomnimo: potem ko je papež Benedikt XVI. februarja kot prvi novodobni papež odstopil (nekateri so kot razlog navajali zdravstveno stanje 86-letnika, drugi preštevilne škandale, ki so pretresali RKC, od spolnih do finančnih), so na konklavu na čelo Cerkve 13. marca nepričakovano postavili Argentinca Jorgeja Maria Bergoglia.

Bergoglio je navdušil že isti večer, ko je z balkona sproščeno pomahal množici in jo nagovoril, pri tem pa namesto razkošne rdeče oprave nosil preprosto belo, skupaj z železnim križcem (in ne zlatim). Si je le izbral papeško ime Frančišek - po svetem Frančišku Asiškem, zavetniku ubogih. V Vatikanu je zavel svež veter - in ne samo zato, ker je Frančišek prvi papež iz Latinske Amerike in prvi jezuit na tem položaju.
V stiku z ljudmi
Ko so se kardinali podali na volitve novega papeža, se je veliko ugibalo o tem, da bodo na ta položaj tokrat postavili nekoga mlajšega, saj je bila starost pri Benediktu XVI. nedvomno težava. Tudi zato je bila izvolitev 77-letnega Bergoglia malce presenetljiva. A papež Frančišek se je za zdaj izkazal kot izjemno dejaven, kot človek, ki uživa v množici in neposrednem stiku z verniki in ki prav med mladimi uživa visoko podporo. Ali, kot je za sredin Dnevnikov izbor (v posnetku spodaj) povedala sestra Romana Kocjančič: "Sem njegov fan!"
In ni edina. Da je papež, ki je osebno poklical nadškofijo v Buenos Airesu, naj takoj odstranijo kip, postavljen njemu v čast, češ da si ne želi "malikovanja", zdaj postal tako velika zvezda, da celo bolj rumeno obarvani mediji pišejo o vsaki njegovi potezi ("Papež Frančišek tvita v sedmih jezikih!", "Kulinarika: Predstavljamo jedilnik papeža Frančiška", "Papež dobil v dar katrco" ...), je ironija svoje vrste.

Navdušil tudi medije
V manj kot letu dni papeževanja je že poskrbel za več prelomnih potez kot Benedikt XVI. v osmih letih. Na veliko noč je mladoletnim zapornikom umival noge, za svoje prvo uradno potovanje si je julija izbral otok Lampedusa, kamor se zgrinjajo nezakoniti priseljenci - in tam obsodil "globalizacijo brezbrižnosti" -, za rešitev sirske krize je pisal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ko je ta septembra gostil vrh G20.
Njegov odprt pristop, s katerim si je prislužil tudi medijsko naklonjenost, in to ne zgolj desnousmerjenih občil, mu je ob koncu leta prinesel naziv osebnosti leta tako revije Time kot tudi vodilne gejevske revije Advocate. Pri Timu so zapisali, da so se za Frančiška (namesto za Edwarda Snowdna ali Miley Cyrus) odločili zato, ker je papeštvo prenesel na ulice, ker je največjo cerkev na svetu pripravil, da se spopada s svojimi najglobljimi potrebami, in ker je uravnotežil sodbe s sočutjem.

Izbor Advocata je morda malce bolj presenetljiv - čeprav je Frančišek liberalce navdušil z izjavama "Kdo sem jaz, da bi sodil (geje)?" in "Cerkev ne sme biti obsedena s homoseksualnostjo", je bil kot nadškof Buenos Airesa oster nasprotnik istospolnih porok. A kot papež si opazno prizadeva za bolj odprt odnos Cerkve - ne samo do istospolno usmerjenih, ampak tudi do ločencev in drugih ljudi, 'ki niso v skladu' z njenimi pravili.

Preoblikovanje papeštva
Da si je papež Frančišek za glavni cilj zastavil (vsaj delno) prenovo Cerkve in preoblikovanje vloge papeža, je najjasneje pokazal v novembra objavljeni apostolski spodbudi z naslovom Evangeljsko veselje. V njej je izpostavil, da je čas za preoblikovanje papeštva, saj čezmerna centralizacija, namesto da bi bila koristna, prej zapleta življenje Cerkve, sam pa je odprt za predloge v povezavi s tem. Poudaril je pomen socialnega sporočila Cerkve in bolj veselega pristopa do vere, kritiziral je svetovni ekonomski sistem ter se obrnil k drugim veroizpovedim.
Izrazil je mnenje, da bi morale ženske dobiti več odgovornosti, a ponovil, da je duhovništvo rezervirano za moške, o čemer razprava ni mogoča, kot tudi ne o stališču Cerkve, ko gre za pravico otrok do rojstva.

Nad cerkvene pedofile
Kar zadeva pereče vprašanje pedofilije v Cerkvi, je papež decembra oblikoval komisijo za preprečevanje spolnih zlorab otrok in nudenje pastoralne oskrbe za žrtve pedofilije. Za to se je odločil po priporočilu kolegija kardinalov, ki ga je imenoval aprila, da mu pomaga pri reformi rimske kurije in vodenju Cerkve. Kolegij - od septembra stalno telo - se bo moral lotiti rekonstrukcije ogromnega organa, ki upravlja Cerkev in v katerem dela približno 2.000 ljudi. Ukvarjati se bo moral tudi z vlogo žensk, laikov in novimi pristojnostmi škofovskih konferenc.

Frančišek je poleg tega ustanovil petčlansko preiskovalno komisijo, ki bo pregledala finance, predvsem vatikansko banko IOR. Ta je bila tarča kritik zaradi pomanjkanja preglednosti in nespoštovanja mednarodnih standardov na področjih boja proti pranju denarja in financiranja terorizma. Dva dni pozneje je bil aretiran vatikanski klerik, osumljen poskusa tihotapljenja 20 milijonov evrov iz Italije v Švico. Nadzor nad komisijo in kolegijem je Frančišek novembra zaupal osebnemu tajniku Alfredu Xuerebi.

Že konec avgusta pa je na drugi najvišji položaj v vatikanski hierarhiji, mesto vatikanskega državnega tajnika, postavil italijanskega nadškofa Pietra
Parolina. Po osmih letih, obdobju številnih škandalov, je moral oditi kardinal Tarcisio Bertone.
A kljub vsem tem všečnim in presenetljivim potezam, ki pa bi jih vseeno težko označili za radikalne, so v Vatikanu že dali vedeti, da v kratkem ni pričakovati spektakularnih odločitev. Kardinal Walter Kasper, sicer Frančiškov vnet podpornik, je v novi papeževi biografiji avtorice Elisabette Pique tako posvaril pred "prevelikimi pričakovanji, ki bodo nujno vodila v nova razočaranja". Izpostavil je, da "papež lahko prenovi Cerkev, ne more pa Cerkve na novo izumiti".

Dnevnikov izbor: Papež Frančišek – svež veter v Vatikanu