Papež je polnočnico daroval v baziliki svetega Petra. Foto: EPA
Papež je polnočnico daroval v baziliki svetega Petra. Foto: EPA
Vatikan
Polnočnica v Vatikanu se je začela ob 22. uri. Foto: Reuters
Betlehem
Tval je vodil polnočnico v Betlehemu. Foto: Reuters
Rim v pričakovanju polnočnic

"Danes je božič postal komercialni praznik, katerega svetle luči zakrivajo skrivnost ponižnosti Boga, ki nas kliče k ponižnosti in preprostosti," je dejal papež pred več tisoč verniki, zbranimi v baziliki sv. Petra.

"Prosimo Gospoda, naj nam pomaga pogledati čez plitev blišč tega praznika in da za njim odkrijemo otroka v hlevu v Betlehemu, da bi našli pravo veselje in resnično luč," je poudaril 84-letni papež.

Papež je posebno pozornost namenil tudi vsem, ki živijo v revščini in trpljenju. 1,1 milijarde katolikov po svetu je pozval, naj molijo, da bi Božja dobrota dosegla tudi vse tiste, ki so morali božič pričakati v revščini in daleč od doma.

Polnočnica v baziliki sv. Petra se je tako kot minuli dve leti začela že ob 22. uri. Papež, ki je bil zadnje čase videti precej utrujen, se je po cerkvi gibal s posebnim premičnim odrom, ki ga je uporabljal že njegov predhodnik Janez Pavel II., sam pa ga je začel uporabljati letos.

Številni zbrani v Betlehemu
Na tisoče krščanskih romarjev in turistov z vsega sveta se je pred božičem napotilo v Betlehemu. V mestu na Zahodnem bregu v Palestini, se je zbralo okoli 90.000 obiskovalcev. Množica se je že prej zbrala na trgu Manger in okoli 15-metrskega božičnega drevesca pela božične pesmi.

Slavje se je končalo s polnočnico v 1.700 let stari baziliki Jezusovega rojstva, zgrajeni na mestu, kjer naj bi se rodil Jezus. Izrael dostop do Betlehema nadzira z nadzornimi točkami in spornim zidom.

Latinski patriarh Jeruzalema Fuad Tval je prispel iz Jeruzalema v Betlehem, kjer je vodil polnočnico. Patriarh Tval, Palestinec, ki je državljan Jordanije, je izrazil skrb za kristjane med trenutnim revolucionarnim valom v arabskem svetu in jih pozval, naj podprejo prizadevanja za svobodo in demokracijo.

Župan Betlehema Victor Batarseh je izrazil upanje, da bo božično razpoloženje Palestince pripeljalo bliže k uresničitvi njihovih sanj o svoji državi.

"Božič praznujemo v upanju, da bomo v bližnji prihodnosti dobili svojo pravico do samoodločbe – našo pravico, da ustanovimo svojo demokratično, sekularno palestinsko državo na palestinski zemlji," je dejal Batarseh.

Rim v pričakovanju polnočnic