Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Gosta tema se je zgrnila na naše trge, ulice in mesta. Zagospodovala je nad našim življenjem in napolnila vse z oglušujočo tišino in obupno praznino, ki ohromi vsako reč, ki se je dotakne," je v pridigi na praznem Trgu svetega Petra dejal papež.

Sorodna novica Tako Italija kot Španija z največ umrlimi v 24 urah

Pandemijo novega koronavirusa je označil za divji vihar, zaradi katerega je po njegovih besedah ves svet v istem čolnu. Po njegovih besedah je človeštvo ignoriralo vojne in nepravičnost na svetu. "Šli smo neustrašno naprej in mislili, da bomo vedno zdravi v tem bolnem svetu," je dejal.

"Iz tega stebrišča, ki objema Rim in ves svet, naj se na vas kot tolažilni objem spusti Božji blagoslov," je povedal in Boga prosil za blagoslov.

Spomnil se je tudi na vse, ki so ključni v spopadanju z virusom, kot so zdravstveni delavci, prodajalci v trgovinah, policisti in prostovoljci.

Nato je v preddverju bazilike svetega Petra podelil še blagoslov mestu in svetu ter s tem povezan splošni odpustek. Ta blagoslov običajno poda samo ob božiču, veliki noči in po izvolitvi.

Izredni papežev blagoslov