Papež je v nagovoru v predsedniški palači pozval k odločnim ukrepom za reševanje begunske krize. Foto: Reuters
Papež je v nagovoru v predsedniški palači pozval k odločnim ukrepom za reševanje begunske krize. Foto: Reuters
Savar
Pri spomeniku bangladeških mučenikov v mestu Savar je papež zasadil drevo. Foto: Reuters
Daka
Častna straža bangladeške vojske med ceremonijo dobrodošlice za papeža na letališču v Daki. Foto: Reuters
Papež prispel na tridnevni obisk v Bangladeš

Papež je v nagovoru bangladeških oblasti, med katerimi je bil tudi predsednik Abdul Hamid, pozval k odločnim ukrepom za reševanje trpljenja množice beguncev v begunskih taboriščih. Pozval je tudi k reševanju političnega položaja, zaradi katerega je več kot 600.000 pripadnikov muslimanske manjšine iz Mjanmara prebegnilo v Bangladeš.

Mednarodno skupnosti je pozval, naj bangladeški vladi pomagajo pri spopadanju s krizo, tudi "s takojšnjo materialno pomočjo za odzivanje na nujne človeške potrebe".

Enako kot v Mjanmaru tudi v Bangladešu papež ni neposredno uporabil izraza Rohingi, ki ga je sicer letos v nagovorih iz Vatikana uporabil že dvakrat. Frančišek je pohvalil "duh velikodušnosti in solidarnosti" Bangladeša pri pomoči "velikemu prilivu beguncev iz države Rakajn". Zaradi neuporabe izraza Rohingi se je papež znašel pod kritikami organizacij za človekove pravice.

Vatikan: Papež upošteva nasvete lokalne skupnosti
Tiskovni predstavnik Vatikana Greg Burke je v odzivu na kritike v sredo zvečer dejal, da je že sama navzočnost papeža v Mjanmaru usmerila pozornost javnosti na številne težave, s katerimi se spopadajo v tej državi. Poudaril je, da je papež resno vzel opozorila lokalne katoliške skupnosti, ki so mu uporabo v Mjanmaru prepovedanega izraza odsvetovali.

Zaradi tega papež ne bo izgubil avtoritete, je še dodal. "Ne boji se minskih polj," je za papeža dejal Burke in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP s tem namignil, da je bil papež v zasebnih pogovorih z mjanmarskimi predstavniki bolj oster kot v javnosti.

Organizacije so kritične tudi, ker papež v Bangladešu nima na programu obiska v katerem izmed begunskih taborišč na jugu države, kjer živijo Rohingi.

V Bangladešu 625.000 Rohingov
Od konca avgusta je iz Mjanmara na jug Bangladeša zbežalo okoli 625.000 pripadnikov muslimanske manjšine Rohinga, ki jih vojska in oblasti v večinsko budistični državi preganjajo že več desetletij. Povod za nasilje vojske in policije nad civilnim prebivalstvom je bil napad muslimanskih upornikov na varnostne sile.

Medversko srečanje v Daki
V petek se bo papež udeležil medverskega srečanja v Daki, v Bangladešu naj bi obiskal tudi eno izmed ustanov matere Terezije in daroval mašo, na kateri pričakujejo okoli 100.000 vernikov. Obisk v državi bo Frančišek sklenil v soboto, ko bo odpotoval v Vatikan.

Bangladeš je ena najrevnejših držav na svetu. Ima 165 milijonov prebivalcev, od tega je kakih 375.000 katoličanov. Frančišek je po Janezu Pavlu II. drugi papež, ki je obiskal to državo.

Papež prispel na tridnevni obisk v Bangladeš