Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pobuda za svetovni dan revnih se je porodila iz svetega leta usmiljenja pred petimi leti, papež Frančišek pa jo je zaznamoval z mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu.

"Nič ne bo pomagalo, če bomo razpravljali o problemih, polemizirali in se zgražali, to znajo vsi. Biti moramo kot figovi listi, ki jih nihče ne opazi, pa vendar vsakodnevno pretvarjajo umazan zrak v čistega," je papež Frančišek dejal med današnjo pridigo.

Papež je revne opredelil kot "žrtve krivic in neenakosti v družbi, utemeljeni na odmetavanju nekoristnih ljudi, ki jih med svojim drvenjem sploh ne opazimo in jih brezobzirno prepuščamo usodi".

Frančišek je zato pozival vernike, naj krščansko upanje vsakodnevno udejanjajo z gradnjo medosebnih odnosov in družbenim ter političnim angažmajem.

Poziv h gradnji medosebnih odnosov

"Upanje ni dovolj: upanje moramo organizirati." V ta citat je papež Frančišek med mašo povzel svoj poziv vernim, naj položaj revnih in ubogih vsakodnevno tešijo z gradnjo medosebnih odnosov ter družbenim in političnim angažmajem.

"Če se naše upanje ne bo preobrazilo v konkretne izbire in dejanja pozornosti, pravičnosti, solidarnosti in skrbi za naš skupni dom, potem tudi trpljenja ubogih ne bomo olajšali," je dejal.

Revnim je bil posvečen tudi papežev petkov obisk Assisija. V rojstnem kraju svojega godovnega zavetnika se je zavzel za cerkveno zaščito najrevnejših, ki jih družba po njegovih besedah razume kot "sitnost, s katero je pač treba živeti". Ostro je obsodil teze, po katerih naj bi bili revni sami krivi za svoj položaj.

Pred današnjo opoldansko molitvijo na Petrovem trgu v Vatikanu pa je papež pozval vernike k dejanjem usmiljenja in zlasti k osmišljanju življenja, ki naj presega hlepenje za denarjem, uspehom, videzom in dobrim počutjem.

Ob koncu je Frančišek še komentiral sklep podnebne konference v Glasgowu: politike in vse ljudi dobre volje je pozval k takojšnjemu ukrepanju za zaščito okolja.