Papež Frančišek je bil provincial jezuitov v Argentini med letoma 1973-1979. Kot pravi, mu je žal za storjene zločine, a je bil takrat še premlad in je imel premalo vpliva. Foto: Reuters
Papež Frančišek je bil provincial jezuitov v Argentini med letoma 1973-1979. Kot pravi, mu je žal za storjene zločine, a je bil takrat še premlad in je imel premalo vpliva. Foto: Reuters
Jorge Maria Bergoglio
Obtožbe na račun Jorgeja Marie Bergoglia izhajajo še iz časov, ko še ni bil škof, je pa bil na čelu argentinskih jezuitov. Foto: EPA

Argentinski preiskovalni novinar Horacio Verbitsky že dalj časa opozarja na vlogo Katoliške cerkve v času vojaške diktature v Argentini (1976-1983). Med drugim v svoji knjigi El Silencio (Tišina), ki jo je napisal po pogovoru z Jalicsem, trdi, da je nekdanji provincial jezuitov v Argentini in zdajšnji papež Frančišek pripadnikom vojaške hunde izdal informacijo, kje se skrivata jezuitska misijonarja Franz Jalics in Orlando Yorio.

Oba duhovnika sta bila ugrabljena leta 1976, medtem ko sta opravljala delo v enem od revnih predelov Buenos Airesa. Jalicsa, ki ni bil naklonjen hunti, so pripadniki vojske zasliševali in mučili pet dni, pri čemer je imel ves čas zavezane oči. V koncentracijskem taborišču Esma, v katerem je po neuradnih podatkih umrlo 5.000 ljudi, je preživel pet mesecev.

Franz Jalics, ki je po rodu Madžar in danes živi v Nemčiji, vztraja, da papeža ni mogoče povezovati z dogodki, ki so se v Argentini dogajali leta 1976, saj ju hunti ni predal on. Svojo ugrabitev je nekaj časa sicer povezoval s tem, da ga je nekdo izdal, a je pozneje to možnost zavrgel. V preteklosti je dejal tudi to, da se je z Borgogliem spravil in da sta imela skupaj tudi mašo.

Papežu Frančišku tako nekateri očitajo, da se takrat ni postavil v bran žrtvam hunte, tako kot so to storili nekateri duhovniki. Argentinska Rimskokatoliška cerkev se je leta 2000 opravičila, da se ni uprla takratnemu režimu.

Tako Jalics kot Yorio sta po izpustitvi izstopila iz jezuitskega reda. Na povabilu o ponovni priključitvi redu se je odzval le Jalics. Orlando Yorio je umrl leta 2000.