Napadalec na policista v bližini pariške katedrale Notre-Dame, ki ga je policija po napadu ustrelila, naj ne bi bil radikaliziran. Foto: Reuters
Napadalec na policista v bližini pariške katedrale Notre-Dame, ki ga je policija po napadu ustrelila, naj ne bi bil radikaliziran. Foto: Reuters

40-letni moški je v torek s kladivom napadel policista. Med napadom je vzklikal, da je borec kalifata in da se maščuje za Sirijo.

Policisti so napadalca ustrelili, napadalec se zdaj zdravi v bolnišnici. 22-letni policist je med napadom utrpel lažje poškodbe vratu. Med incidentom je okoli 900 obiskovalcev ostalo zaprtih v notredamski cerkvi.

Policisti so videoposnetek našli med preiskavo stanovanja, ki ga je napadalec najel v kraju Cergy blizu Pariza, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil vir pri preiskavi.

Glede na dokumente, ki so jih našli pri njem, gre za doktorskega študenta iz Alžirije, ki je študiral medije na univerzi na vzhodu Francije.

Tiskovni predstavnik vlade Christophe Castaner je v sredo za radio RTL povedal, da napadalec ni nikoli kazal znakov radikalizacije. Po njegovih besedah je bil napad izolirano dejanje.

Državni center za boj proti terorizmu
Francoske oblasti so medtem vzpostavile novo protiteroristično enoto, sestavljeno iz predstavnikov različnih varnostnih organov, ki bo koordinirala delovanje po napadih.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prejšnji mesec odredil vzpostavitev takšne enote, s katero bi povezal več varnostnih organov, ki delujejo pod okriljem francoskih oblasti.

Nova varnostna enota se bo imenovala Državni center za boj proti terorizmu, njen vodja pa bo Pierre de Bousquet de Florian, nekdanji vodja varnostnih sil DST. Enota bo sestavljena iz 20 varnostnih strokovnjakov in bo delovala 24 ur na dan.