V Libiji po padcu Gadafija vlada kaos. Foto: EPA
V Libiji po padcu Gadafija vlada kaos. Foto: EPA

To je hud udarec za končanje političnega razkola in nasilja v Libiji. Na glasovanju o vladi narodne enotnosti, dogovor o kateri so sprejeli decembra v Maroku, je od 104 navzočih poslancev kar 89 glasovalo proti. Rezultate je francoski tiskovni agenciji AFP razkril poslanec Ali Al Gajdi.

Decembra so se dogovorili o oblikovanju vlade, ki pa so jo predstavili v torek. Na čelu je poslovnež Fajez Al Saradž, v njej pa je kar 32 ministrov. To naj bi tudi zmotilo poslance, ki menijo, da je ministrska ekipa prevelika. Parlament v Tobruku bi jo sicer moral potrditi v roku desetih dni.

Z enotno vlado mogoča rešitev politične krize
Libija ima že od avgusta 2014, ko je prestolnico Tripoli zavzelo zavezništvo milic, v katerem so bili tudi islamisti, dva rivalska parlamenta in vladi. Mednarodno priznana parlament in vlada sta pobegnila na vzhod države v Tobruk, v Tripoliju pa so svoja organa oblikovali islamisti.

Po – s pomočjo zahodnih sil – strmoglavljenju voditelja Moamerja Gadafija, ki je v tej z nafto bogati državi vladal kar 42 let, je Libija pahnjena v hudo nestabilnost. Dve vladi sta se bojevali za oblast, številne oborožene skupina pa za nadzor nad bogatimi energetskimi viri v državi. S skupno enotno vlado se vendarle pojavlja možnost političnega dogovora in s tem rešitev krize.