ZDA so ponudile plačilo družinam afganistanskih civilistov, ki so jih ubile. Foto: EPA
ZDA so ponudile plačilo družinam afganistanskih civilistov, ki so jih ubile. Foto: EPA

V napadu na domnevno hišo in vozilo s pripadniki skrajne skupine Islamska država je umrlo sedem otrok in trije odrasli, med njimi uslužbenec ameriške dobrodelne organizacije.

"Preiskava ni ugotovila nobenih kršitev prava, vključno z vojnim pravom. Napake pri izvedbi skupaj s pristranskimi potrditvami in pomanjkljivimi komunikacijami so privedle do obžalovanja vrednih civilnih žrtev," je sporočil generalni inšpektor ameriških letalskih sil ZDA general Sami Said.

Said je novinarjem povedal, da je šlo za pošteno napako, ni pa šlo za kaznivo dejanje ali malomarnost. Ljudje, ki so bili vpleteni v napad v času, ko so ZDA po talibanskem prevzemu oblasti skušale evakuirati več deset tisoč ljudi iz Afganistana, so res verjeli, da merijo na neposredno grožnjo napada, je dejal general.

Na žalost je bila razlaga obveščevalnih podatkov in opazovanje vozila in potnikov skozi osem ur netočna. "Napaka ni bila v obveščevalnih podatkih, ampak v odnosu podatkov do določene hiše," je dejal general.

Pentagon je 17. septembra priznal, da je bil napad tragična napaka, in obljubil odškodnine družinam umrlih. ZDA so imele podatke, da bo skrajna skupina Islamska država izvedla nov napad na operacijo evakuacije iz Afganistana tri dni po tem, ko je samomorilski bombni napad pobil številne Afganistance in 13 ameriških vojakov.

Podatki so govorili o belem avtomobilu toyota corolla, vendar pa so sledili napačnemu. Hiša, ki so jo napadli, pa je bila po prepričanju vpletenih, prazna.