Postavljanje ovir na meji med ZDA in Mehiko. Foto: Reuters
Postavljanje ovir na meji med ZDA in Mehiko. Foto: Reuters

"V skladu s predsednikovim razglasom ministrstvo za obrambo nadaljuje postopek odpovedi vseh projektov gradnje mejnih pregrad, ki so bili financirani s sredstvi, prvotno namenjenimi za druge vojaške investicije," je v petek pojasnil namestnik tiskovnega predstavnika Pentagona Jamal Brown.

Kot je dodal, ta ukrep izraža zavezo te administracije obrambi naroda in podpori vojakom ter njihovim družinam.

Mejo med ZDA in Mehiko loči nekaj več kot tisoč kilometrov t. i. zidu, zgrajenega iz različnih ograj in ovir.

Prvi ameriški predsednik, ki je postavil oviro na južno mejo, je bil demokrat Bill Clinton – v času njegovega predsedovanja so postavili dobrih 55 kilometrov ovir. Pod republikanskim predsednikom Georgeem W. Bushem leta 2006 je sledilo še dodatnih 750 kilometrov ovir. Nato pa je bilo v času demokratičnega predsednika Baracka Obame postavljenih še dodatnih 215 kilometrov ovir.

Od Trumpovih groženj manj uresničenih dejanj

Sorodna novica Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika

Svojo zmago na predsedniških volitvah je zdaj nekdanji predsednik Donald Trump ustoličil tudi s svojo rigorozno napovedjo, da bo na meji z Mehiko postavil betonski zid, ki ga bo Mehika plačala sama. Ta je to zavrnila, prav tako je prejšnjega predsednika v njegovi nameri zavrnil predstavniški dom, potem ko so demokrati v njem leta 2018 dobili večino.

Zato je februarja 2019 razglasil izredne razmere na meji z Mehiko, da je lahko obšel kongres in več milijard dolarjev za gradnjo zagotovil v proračunu Pentagona.

Trump je napovedal, da bo postavil nekaj več kot 720 kilometrov zidu. Dejansko pa je postavil 128 kilometrov ovir na mestih, kjer jih prej ni bilo, med njimi 75 kilometrov zunanjega zidu in 53 kilometrov notranjega zidu. Preostalih napovedanih 720 kilometrov "zidu" pa so dejansko postavili na mestu že obstoječih ovir.