F-35 je prvi polet opravil leta 2006 od takrat pa je v fazi poskusnih poletov, proizvodnja pa je še močno omejena. Foto: Reuters
F-35 je prvi polet opravil leta 2006 od takrat pa je v fazi poskusnih poletov, proizvodnja pa je še močno omejena. Foto: Reuters

Petkova odločitev je bila predstavljena kot previdnostni ukrep, potem ko so na turbinski lopatici motorja enega izmed letal F-35 v zračni bazi Edwards v Kaliforniji našli razpoke.

"Prezgodaj je, da bi vedeli, ali se to pojavlja v vsej floti, a iz previdnosti so bile ustavljene vse operacije z letali F-35, dokler ne bo preiskava končana in bodo razpoke povsem pojasnjene in razumljene," je povedala predstavnica obrambnega ministrstva Kyra Hawn, ki je še dodala: "Ugotoviti moramo, ali gre za osamljen incident ali za konstruktorsko napako."

Nove in nove napake kljub 300 milijardam
Prizemljitev zaradi razpok na enem izmed ključnih delov reaktivnega motorja je le zadnja med nevšečnostmi, ki se je pripetila med načrtovanjem, razovojem in zdaj poskusnimi operativnimi poleti najmodernejšega ameriškega vojaškega letala, ki je tako prisilno na tleh že drugič v dveh mesecih.

Celoten projekt enosedežnega večnamenskega "nevidnega" jurišnega letala je ZDA stal že neverjetnih 300 milijard evrov, s čimer je F-35 najdražji oborožitveni projekt v zgodovini Pentagona, ki pa ga mora zaradi vseh dosedanjih stroškov nekako izpeljati do konca. F-35 za zdaj izdelujejo v osnovni različici, mornariški in kot letalo z vertikalnim vzletom in pristankom.

Naročenih okoli tri tisoč letal
F-35, ki se je razvil iz prototipa X-35, je zmagovalec razpisa programa JSF, s katerim so ZDA poiskale naslednika glavnine vojaških letal: F-16, A-10, F-18. Ameriška država je tako pri glavnem proizvajalcu Lockheed Martinu naročila neverjetnih 2.443 vojaških letal, s katerimi bi nadomestili zgoraj omenjena letala. Še več sto letal pa bi morali izdelati za osem partnerskih držav, med katerimi z naročili prednjačijo Japonska, Izrael in Velika Britanija. A partnerji so zaskrbljeni, saj program vedno bolj presega stroške, pri izdelavi lovcev pa ves čas prihaja do zamud.