48-letni milijarder je, kot kaže, prepričljivo zmagal že v 1. krogu. Foto: EPA
48-letni milijarder je, kot kaže, prepričljivo zmagal že v 1. krogu. Foto: EPA
Porošenko
Petro Porošenko si prizadeva, da bi po predsedniških volitvah hitro izvedli tudi parlamentarne in tako omogočili nov zagon v Ukrajini. To bi država nujno potrebovala, še posebej če želi hitro ustaviti upadanje gospodarstva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Julija Timošenko
Nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko javnomnenjske raziskave niso napovedovale zmage. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Darth Vader
Kandidat za župana Kijeva Darth Vader je sicer mogočen, a negativen lik iz znanstvenofantastične serije Vojna zvezd (Star Wars), ki jo je režiral George Lucas, in poskuša galaksiji zavladati s pomočjo temne sile. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Ukrajina: nekatera volišča na vzhodu zaprta

Na predsedniških volitvah v Ukrajini, ki so potekale v znamenju večmesečnih nemirov, je zmago slavil "čokoladni" kralj Petro Porošenko, ki mu vzporedni izidi napovedujejo 55,9 odstotka glasov.

Porošenko je po objavi vzporednih izidov že razglasil zmago in napovedal, da se bo po nastopu predsedniškega položaja najprej osredotočil na končanje vojne in kaosa ter vzpostavitev miru. Ob tem se je tudi obvezal, da bo v skladu z voljo volivcev nadaljeval proces približevanja evropskim intergracijam. "Vsi izidi kažejo, da se bodo volitve končale že v prvem krogu in da ima Ukrajina novega predsednika," je po objavi vzporednih izidov dejal 48-letni milijarder.

Prvi uradni izidi bodo znani okoli 23. ure, končni izidi pa bodo znani v ponedeljek. Na drugo mesto se je uvrstila Julija Timošenko, ki je prejela 12,9 odstotka glasov.

Porošenka čaka težka naloga, saj so se volivci odpravili na volišča v upanju, da bo novoizvoljeni predsednik v državo vnesel mir, stabilnost in gospodarsko rast. Svojo voljo je lahko izrazilo 36 milijonov volivcev; za varnost na voliščih in v državi pa je skrbelo 55.000 policistov in še okoli 20.000 prostovoljcev. Do 15. ure po krajevnem času je svoj glas oddalo 40,4 odstotka glasov, še posebej visoka pa je bila volilna udeležba v Kijevu in na zahodu države. Nasprotno pa so na vzhodu države glasovali le redki, ob tem pa so bila številna volišča zaprta.

V pokrajini Doneck je bilo tako popoldne odprtih le 513 od skupno 2.430 volišč, od tega niti eno v istoimenski prestolnici. V sosednjem Lugansku je glasovanje potekalo le v dveh od 12 okrožij. V omenjenih pokrajinah so 11. maja izvedli referendum o neodvisnosti in ga tudi potrdili, a izidov ne priznavajo ne Kijev ne njegove zahodne zaveznice.


Ruski premier Dmitrij Medvedjev naj bi danes obiskal polotok Krim, ki se je Rusiji priključil marca. Medvedjev bo obiskal center za priseljence v Sevastopolu, kjer tamkajšnjemu prebivalstvu izdajajo ruske potne liste, v ponedeljek pa bo obiskal center za otroke Artek, ki so ga odprli še v sovjetskih časih.

Brez opazovalcev OVSE-ja na vzhodu
Potek volitev na voliščih po vsej državi spremlja več kot tisoč opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki pa se niso odpravili na vzhod države.

Organizacija Human Rights Watch je poročala, da so volilni uslužbenci pred oboroženci povsem nemočni in da se policija pogosto ni odzvala na napade.

18 kandidatov za predsednika države
Za mesto odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča se je potegovalo 18 kandidatov, za zmago v prvem krogu pa mora kandidat prejeti več kot 50 odstotkov glasov. Največ možnosti glede na javnomnenjske ankete ima 48-letni oligarh, "čokoladni kralj" Petro Porošenko, ki so mu zadnje ankete napovedovale okoli 45 odstotkov glasov. Če mu zmaga v prvem krogu ne bo uspela, bo drugi krog volitev čez tri tedne, 15. julija.

V drugem krogu naj bi se pomeril z nekdanjo premierko in voditeljico oranžne revolucije Julijo Timošenko, ki pa naj bi zbrala le dobrih sedem odstotkov glasov in bila zato brez pravih možnosti v drugem krogu. Na uvrstitev v drugi krog lahko upata tudi nekdanji obrambni minister Anatolij Gričenko in Sergij Tigipko.

Lokalne volitve: Darth Vader proti Vitaliju Kličku
Ob predsedniških volitvah v Ukrajini potekajo tudi lokalne volitve. V ospredju zanimanja je predvsem mesto župana v Kijevu, kjer je med favoriti eden voditeljev majdanskega upora, boksarski šampion Vitalij Kličko, ki se je predsedniški kandidaturi odpovedal v korist Porošenka. Za župana Kijeva se poteguje že tretjič.

Zanimivo pa Kličko bije hud boj z "Darthom Vaderjem", junakom iz hollywoodske sage Vojna zvezd. Presenetljivo bi ta pod veliko črno čelado skriti kandidat lahko celo zmagal na županskih volitvah v Kijevu, pa čeprav je kampanja očitna parodija.

Predstavlja se namreč kot "kandidat s človeškim obrazom" in obljublja "šunko za vse Kijevčane". Vladal pa bo seveda s pomočjo "Sile". Še en Darth Vader kandidira za župana v Odesi.

Rusija bo spoštovala voljo volivcev
Volilna kampanja je potekala sredi velike politične in tudi gospodarske krize v državi, predvsem v senci spopadov s proruskimi separatisti na vzhodu države.

V zadnjem tednu je napetost malenkost popustila, saj je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal konec "vojaških vaj" na mejnem območju. Poleg tega pa je Putin tudi v soboto zagotovil, da bo Rusija spoštovala voljo ukrajinskih volivcev in sodelovala z novimi oblastmi. Doslej je namreč vztrajal, da je bila odstavitev Janukoviča nezakonita in da so sedanje oblasti v Kijevu izvedle državni udar.

Pri Slavjansku na vzhodu Ukrajine ubit italijanski novinar
V bližini mesta Slavjansk na vzhodu Ukrajine je bil v soboto ubit italijanski novinar, ki je poročal z območja, je sporočilo italijansko zunanje ministrstvo. "Žal vsi zbrani podatki kažejo, da je novinar umrl. Čakamo le še potrditev po identifikaciji trupla," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva. Po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa se je novinar, s katerim sta bila še prevajalec in kolega iz Francije, v soboto znašel v topniškem ognju in bil zadet.

Ukrajina: nekatera volišča na vzhodu zaprta