Sicer pa se podkupovanje zdravnikov med letoma 1997 in 2001 ni dogajalo le na Hrvaškem, nadaljuje jutarnji.hr, temveč tudi v Bolgariji, na Kitajskem, Češkem, v Kazahstanu, Rusiji in Srbiji. Foto: EPA
Sicer pa se podkupovanje zdravnikov med letoma 1997 in 2001 ni dogajalo le na Hrvaškem, nadaljuje jutarnji.hr, temveč tudi v Bolgariji, na Kitajskem, Češkem, v Kazahstanu, Rusiji in Srbiji. Foto: EPA
Pfizer
Zdravniki so sicer dobili 12 odstotkov od prodaje predpisanega zdravila. Pfizer pa zdravnikom plačal tudi sodelovanje na kongresu v Lizboni. Foto: EPA

Tožba proti Pfizerju je bila vložena v ZDA, v njem pa je navedeno, da je Pfizer v Vzhodni Evropi in Aziji podkupovale uradnike, zdravnike in druge zaposlene v zdravstvu.

Sicer pa je afera Pfizer na Hrvaškem vzniknila pred osmimi leti, ko se je začela kriminalistična preiskava – takrat je tudi odstopil direktor zastopstva Pfizer za Hrvaško. A danes je afera, v nasprotju s podobnimi aferami v Sloveniji, le doživela svoj epilog.
Po poročanju jutarnji.hr je Pfizer Hrvatska oziroma Pharmacia Hrvatska, ki jo je leta 2003 kupil Pfizer, podkupovala vplivne hrvaške zdravnike, da so se pri predpisovanju zdravil raje odločali za zdravila omenjenih podjetij. Prav tako pa so prek vplivnih zdravnikov dosegli, da je država njihova zdravila uvrščala na seznam subvencioniranih zdravil. Kot so se še razpisali hrvaški mediji, je Pfizer vplival tudi na državno bioetično komisijo, ki odloča o tem, ali se neko zdravilo lahko prodaja na hrvaškem trgu.

Bonus program za 'pridne' zdravnike
Pharmacia Hrvatska je med letoma 1997 in 2003 mesečno nakazovala 1.200 dolarjev na avstrijski račun nekega vplivnega hrvaškega zdravnika, ki je bil tudi član kar nekaj državnih odborov – ti pa so imeli nadzor nad registracijo farmacevtskih zdravil.
Farmacevtsko podjetje je imelo na Hrvaškem tudi t. i. bonus program, iz katerega so zdravniki, ki so predpisovali njihova zdravila, dobili plačilo. Del plačil je bil izveden v obliki denarja, del v obliki potovanj, nagrado pa so lahko dobili tudi v obliki različnih proizvodov - neki zdravnik je, recimo, dobil televizor, ki ga je imel v čakalnici svoje ordinacije.

Zdravniki so dobili 12 odstotkov od prodaje predpisanega zdravila. Pfizer pa zdravnikom plačal tudi sodelovanje na kongresu v Lizboni.

Pfizer se je pogodil za zunajsodno poravnavo
Podkupovanje zdravnikov pa se med letoma 1997 in 2001 ni dogajalo le na Hrvaškem, nadaljuje jutarnji.hr, temveč tudi v Bolgariji, na Kitajskem, Češkem, v Kazahstanu, Rusiji in Srbiji.
Da bi se farmacevtski gigant izognil sodnemu postopku, je privolil v zunajsodno poravnavo, kar je storil že v preteklosti, piše jutranji.hr. Pred tremi leti je namreč Pfizer plačal 2,3 milijarde dolarjev zaradi zavajajočega oglaševanja svojih zdravil.

Tudi slovenski zdravniki očitno niso odporni proti različnim ugodnostim
Spomnimo. Pred tremi leti je farmacevtska družba GlaxoSmithKline v Sloveniji sklepala donacijske pogodbe z UKC-jem za izobraževanje zdravnikov. Pogodbe so bile označene kot zaupne, kljub temu pa so se novinarji dokopali do potnih nalogov za izobraževanje zdravnikov na kongresu kardiologov v Barceloni, ki so jim so priložene donacijske pogodbe podjetja GlaxoSmithKline.
Istega leta je bilo v afero podkupovanja vpleteno tudi podjetje Novartis, ki naj bi 15 slovenskim hematologom plačalo udeležbo na simpoziju Dubrovniku, nato pa je dan pozneje tudi njihove sorodnike in prijatelje prepeljal s čarterjem na potovanje v Dubrovnik, kjer so bili zbrani deležni ''številnih ugodnosti''.