Pistorius bo nadaljevanje sojenja dočakal na prostosti. Foto: EPA
Pistorius bo nadaljevanje sojenja dočakal na prostosti. Foto: EPA

Sodišče v Pretorii je odločilo, da večkratnemu paraolimpijskemu prvaku ob plačilu 85.000 evrov varščine ne bo treba ostati v priporu.
Sodnik Desmond Nair se je za možnost plačila varščine odločil, ker je presodil, da Pistorius ne predstavlja nevarnosti za družbo in da tudi ne bo pobegnil. Na možnost pobega je opozorilo tožilstvo, ki meni, da bi športnik z bančnimi računi v tujini in z nepremičnino v Italiji lahko varščino izkoristil za beg iz države.

Pistorius je osumljen, da je prejšnji teden na svojem domu v Pretorii umoril svoje dekle Reevo Steenkamp. Zaslišanje je potekalo več dni. Tožilstvo zahteva sojenje zaradi umora, Pistoriusova obramba pa se sklicuje na to, da je streljal zaradi pomote.

Pistorius je na prvotnem zaslišanju, ki traja že od prejšnjega petka, povedal, da je ravnal v samoobrambi, saj je svoje dekle zamenjal za vlomilca, počutil pa naj bi se izjemno ranljivega, ker je bil brez svojih umetnih nog. Povedal je, da je zagrabil pištolo, ki jo ima pod posteljo, odšel proti kopalnici in streljal v vrata.

Tožilstvo nima več tako močnega primera
Tožilstvo na sodišču vztraja, da je šlo za hladnokrven umor, saj je Pistorius kar štirikrat ustrelil skozi zaprta vrata kopalnice, kjer je bila Steenkampova. Ustrelil jo je v glavo, roko in v bok. Priče so na sodišču povedale, da so iz Pistoriusovega doma slišale strele in kričanje, a se je v četrtek primer tožilstva omajal, saj se je izkazalo, da je bil glavni detektiv Hilton Botha, ki vodi primer, tudi sam pred leti vpleten v streljanje, na dan pa so prišla tudi nekatera neskladja v njegovih navedbah.

Detektiv se je med navzkrižnim zasliševanjem zlomil in priznal, da v Pistoriusovi hiši niso našli prej navedenih škatlic testosterona in igel, ampak samo zeliščne tablete, prav tako pa, da nimajo nobenih trdnih dokazov, ki bi oporekali atletovi različici tragičnih dogodkov na valentinovo jutro.

Obramba je pritisnila nanj tudi glede glasnega nočnega prepiranja Pistoriusa in Steenkampove, ki naj bi ga slišale priče. Botha je priznal, da priče ne morejo potrditi, da je šlo dejansko za omenjeni par, poleg tega pa, da te priče živijo 600 metrov stran od Pistoriusove vile. To navedbo je nato sicer pozneje ponovno popravil na 300 metrov.

Policija je detektiva v četrtek umaknila s primera, tega pa bo zdaj prevzel najuglednejši in najbolj izkušen južnoafriški detektiv Vineshkumar Moonoo.

Obramba vztraja, da je šlo za nesrečo
Glavni Pistoriusov odvetnik je v sklepnih poudarkih povedal, da je tožilstvo z detektivom izgubilo veliko kredibilnosti in da je forenzična preiskava pokazala, da je imela Steenkampova v času smrti prazen mehur, kar bi pomenilo, da se je v kopalnico resnično odpravila sama in ni tja pobegnila pred Pistoriusom. Ob tem je dodal še, da je Pistorius svoje dekle po nesreči odnesel po stopnicah, kar bi pomenilo, da ji je skušal pomagati.