Dom iraškega poslovneža Pešrava Dizaija, ki je bil tarča iranskega napada. Foto: Reuters
Dom iraškega poslovneža Pešrava Dizaija, ki je bil tarča iranskega napada. Foto: Reuters

"Balistične rakete so pozno zvečer uničile vohunske centre in zbirališča protiiranskih terorističnih skupin v regiji," je sporočila revolucionarna garda.

Cilj v delno avtonomnem kurdskem delu Iraka je garda označila za vohunsko središče izraelske tajne službe Mosad. Ob tem so napovedali nadaljevanje operacije, dokler ne bodo maščevali vseh ubitih.

V iraškem mestu Erbil je malo pred polnočjo odjeknilo najmanj osem eksplozij. Rakete so zadele območje v bližini gradbišča ameriškega konzulata. Po informacijah iz varnostnih krogov v Erbilu so bili v napadu ubiti najmanj štirje civilisti, šest jih je poškodovanih.

Med ubitimi je tudi znan poslovnež Pešrav Dizaji, vpleten v nepremičninske posle in varnostne službe, je po poročanju Al Džazire navedla Demokratična stranka Kurdistana. Umrlo naj bi tudi več članov Dizajijeve družine.

Tudi Turčija napadla cilje v obeh državah

Tudi turška vojska je izvedla več napadov na severu Iraka in v Siriji, in sicer na tamkajšnje kurdske borce. Ankara je sporočila, da so ponoči napadli 23 tarč.

V petek je bilo v spopadih z borci Delavske stranke Kurdistana (PKK) na severu Iraka ubitih devet turških vojakov.

V Siriji pa je Turčija izvedla več napadov na položaje kurdskih Ljudskih zaščitnih enot (YPG), ki jih Ankara označuje za del PKK-ja.

Začasno so ustavili promet na letališču v Erbilu, so za Reuters dejali trije varnostni viri. Rakete so zadele tudi kmetije severno od Erbila.

"To je teroristični napad, nečloveško dejanje, storjeno proti Erbilu. Erbil se ne bo prestrašil, ne bo se ga pretreslo," je v odzivu na napade dejal guverner Erbila Omed Košnav, poroča iraški portal Rudav.

Iranske napade je obsodila tudi iraška vlada. Zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bil to "napad na suverenost" Iraka, in napovedalo, da bo Bagdad proti Iranu sprožil pravne postopke, vključno s pritožbo na Varnostnem svetu ZN-a.

Medtem je zunanje ministrstvo v Bagdadu iraškega veleposlanika v Teheranu vpoklicalo nazaj v domovino na posvet glede napadov iranske revolucionarne garde.

Obsodba ZDA in Francije

ZDA so napade na Erbil že obsodile. "Nasprotujemo nepremišljenim raketnim napadom Irana, ki spodkopavajo stabilnost v Iraku," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller.

Dva ameriška uslužbenca sta za Reuters dejala, da v napadih niso bila poškodovana ameriška poslopja in da ni bilo žrtev med Američani.

Tudi Francija je Iran obtožila, da je kršil suverenost Iraka. "Takšna dejanja predstavljajo očitne, nesprejemljive in skrb vzbujajoče kršitve suverenosti Iraka in napad na njegovo stabilnost in varnost, vključno s Kurdistanom znotraj njega," je sporočilo francosko zunanje ministrstvo. "Prispevajo k stopnjevanju regionalnih napetosti in s tem morajo prenehati," so sporočili v odzivu na iranske napade.

Iran je napadel Erbil v Iraku in Idlib ter Alep v Siriji. Foto: Reuters
Iran je napadel Erbil v Iraku in Idlib ter Alep v Siriji. Foto: Reuters

Teheran po napadih: Spoštujemo suverenost drugih držav

Teheran medtem sporoča, da je napade izvedel v obrambo svoje suverenosti in varnosti ter v okviru boja proti terorizmu. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Naser Kanani je dejal, da Iran "spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost drugih držav".

Obenem pa se Iran sklicuje na svojo "legitimno in zakonito pravico do odvračanja groženj nacionalni varnosti", je dodal Kanani.

V Siriji naj bi napadli območja Islamske države

V Siriji pa so iranske rakete zadele predvsem območja Islamske države, so sporočili iz Teherana. Po poročanju iranske tiskovne agencije Irna so napadli džihadistične skupine v provinci Idlib.

Al Džazira poroča, da so eksplozije odjeknile tudi v Alepu, kamor so priletele najmanj štiri rakete iz smeri Sredozemskega morja, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Od izbruha vojne v Gazi, v kateri je Izrael od začetka oktobra ubil več kot 24.000 ljudi, so razmere na širšem območju napete. To so bili prvi raketni napadi iranske revolucionarne garde od začetka oktobra, so pa napade v preteklih mesecih izvajale predvsem skupine, povezane s Teheranom.

Konec decembra je bil v izraelskem napadu na Sirijo ubit višji predstavnik iranske revolucionarne garde. Vojaško vodstvo Irana je takrat obljubilo povračilne ukrepe. Pozneje pa je bil Iran še tarča terorističnega napada na začetku meseca. V napadu na Kerman je bilo ubitih več kot 90 ljudi. Odgovornost je prevzela Islamska država.