Prva parada ponosa na Hrvaškem, ki je potekala zunaj Zagreba, se je končala v kaosu in nasilju. Foto: hrt.hr
Prva parada ponosa na Hrvaškem, ki je potekala zunaj Zagreba, se je končala v kaosu in nasilju. Foto: hrt.hr

Po paradi je policija priprla 137 ljudi, a po pisanju nekaterih hrvaških medijev nihče izmed njih ne bo kazensko odgovarjal, saj ni bila vložena nobena kazenska prijava razen proti trem mladoletnikom, ker so jih ujeli z marihuano. Policija je napovedala, da bo po pregledu posnetkov dogajanja na nabrežju Riva privedla še več ljudi, 161 ljudi pa je prijavila zaradi prekrškov.

Organizatorji zahtevajo odstop ministra
Organizatorji, člani splitskega društva Domine ter zagrebškega Iskoraka in Kontre, menijo, da policija ni bila zmožna zagotoviti varnosti, kar ta odločno zavrača in trdi, da so dobro opravili svoje delo. Opozorila je, da so morali biti zelo previdni, saj so bili med protestniki proti paradi tudi ženske, otroci, starejši in tujci. Organizatorji s pojasnili policije niso zadovoljni in so napovedali sprožitev postopkov proti izgrednikom in državnim organov ter zahtevajo odstop notranjega ministra Tomislava Karamarka.

Parado je prekinilo nasilje, pot, po kateri naj bi šli udeleženci, pa ni bila zavarovana, sporočajo organizatorji in dodajajo, da je bilo nasilnežem dopuščeno metanje eksplozivnih sredstev, molotovk in kamenja. Napovedali so tudi, da bodo o dogajanju obvestili mednarodne ustanove in organizacije za zaščito človekovih pravic.

Z varnost skrbelo 400 policistov
Policija ocenjuje, da se je v soboto na nabrežju Riva zbralo okoli 200 udeležencev parade, tudi iz Beograda in Ljubljane, ki jo je gledalo okoli 10.000 ljudi, od tega osem tisoč nasprotnikov parade. Parado je spremljalo 400 policistov, ki pa niso mogli preprečiti izbruha nasilja. Med šestimi ranjenimi sta tudi dva policista. Tri novinarje, ki so spremljali parado, so zadeli kamni, ki so prileteli iz publike.

Sramota za Hrvaško
Hrvaški komentatorji ugotavljajo, da so ekstremisti, ki so verbalno in fizično napadli udeležence parade, Hrvaško osramotili v svetu. O dogajanju so se razpisali nekateri tuji mediji. France Press tako omenja, da je hrvaška družba predvsem konservativna, z močno Rimskokatoliško cerkvijo, ki javno zagovarja stališče, da je homoseksualnost bolezen in perverzija.

"Na Hrvaškem nimaš pravice izbrati homoseksualnosti"
"Skoraj 88 odstotkov prebivalcev te nekdanje jugoslovanske republike, ki ima 4,4 milijona prebivalcev, je katolikov," omenja France Press in dodaja, da je nasilje v Splitu obsodil tudi Amnesty International ter citira besede Sanje Juras iz skupine Kontra: "To zbiranje v Splitu je pokazalo, da na Hrvaškem nimate pravice izbrati homoseksualnosti, ker tu ni vladavine prava". O krvavi soboti v Splitu so poročali tudi drugi svetovni mediji, Reuters pa je Split označil za "konservativni center Hrvaške".