Mustačevi odvetniki so napovedali pritožbo na odločitev sodišča v Varaždinu. Foto: BoBo
Mustačevi odvetniki so napovedali pritožbo na odločitev sodišča v Varaždinu. Foto: BoBo

Odločitev je sprejelo županijsko sodišče v Varaždinu, potem ko je vrhovno sodišče razveljavilo prvotno sodbo, s katero je sodišče v Veliki Gorici zavrnilo zahtevo za izročitev Mustača.

Nemške oblasti zahtevajo izročitev Mustača zaradi spodbujanja in sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983.

Mustač bo v Nemčijo sledil nekdanjemu visokemu uradniku jugoslovanske in hrvaške obveščevalne službe Josipu Perkoviću, ki je tudi obtožen sodelovanja pri umoru Đurekovića.

Prav zaradi odločitve o izročitvi Perkovića je bila januarska odločitev sodišča v Veliki Gorici o neizročitvi Mustača presenetljiva. Županijsko sodišče v Veliki Gorici je le dan po potrditvi izročitve Perkovića na zagrebškem sodišču zavrnilo izročitev Mustača, ker je ocenilo, da je primer zastaral. Vrhovno sodišče je potem sprejelo pritožbo Đurekovićeve vdove in vrnilo primer v prvostopenjski postopek.

Zaradi pomanjkanja sodnikov je velikogoriško sodišče zahtevalo, naj odločanje prevzame drugo županijsko sodišče in primer je pristal pri sodnem svetu v Varaždinu.