Predsednik Turčije Erdogan bo po udaru še okrepil svoj položaj v državi. Foto: Reuters
Predsednik Turčije Erdogan bo po udaru še okrepil svoj položaj v državi. Foto: Reuters

V turškem letalskem oporišču v mestu Konya v osrednji Anatoliji in na carigrajskem drugem največjem letališču Sabiha Gokcen so danes po poročanju francoske agencije AFP izbruhnili spopadi med varnostnimi silami in pučisti, ki so se upirali aretaciji. Pučisti na letališču so se po opozorilnih strelih varnostnih sil predali.

Pogrebnih slovesnosti za ubitimi v petkovem poskusu puča se je udeležil tudi Erdogan. Foto: EPA
Erdoganovi podporniki so se množično odzvali predsednikovemu pozivu. Foto: Reuters
Carigrad
Erdoganovi privrženci so vzklikali gesla in vihrali z zastavami. Foto: Reuters
Gülen
Gülen zanika vsakršno vpletenost v poskus udara. Foto: Reuters
Ankara: Poskus udara je dokončno propadel
V Turčiji poteka čistka v vojski in sodstvu
Kako je Slovenec v Carigradu doživel udar?

Zaradi poskusa vojaškega udara so v državi aretirali že več kot 6.000 ljudi, od tega 3.000 vojakov, med njimi pet generalov, in odpustili okoli 2.700 sodnikov. "Čiščenje se nadaljuje," je sporočil pravosodni minister Bekir Bozdag. Sam predsednik Recep Tayyip Erdogan je po poročanju BBC-ja poskus udara označil za "darilo od Boga", ker bo to "razlog, da se očisti naša vojska".

Erdogan je že napovedal, da bi lahko parlament odločal o ponovni uvedbi smrtne kazni v državi, danes pa je poudaril: "Nismo maščevalci." Kot je dodal, se najbolj maščuje Bog. Smrtno kazen je Turčija ukinila leta 2004, zadnjo usmrtitev pa je bila izvedena leta 1984. Vojska je sicer danes na javnem radiu TRT sporočila, da je poskus vojaškega udara tudi uradno končan.

Erdogan bi državo očistil "virusov in metastaz"
Erdogan, ki se je v Carigradu udeležil pogreba nekaterih žrtev udara, je napovedal, da se bo v državnih institucijah nadaljevalo neusmiljeno čiščenje "virusov in metastaz", ki so prizadeli Turčijo, poročajo tuje tiskovne agencije. "Še naprej bomo odstranjevali virus iz vseh državnih institucij, saj se je tako kot rak razširil po vsej državi," je na žalni slovesnosti v mošeji Fatih poudaril predsednik.

V nedeljo je bilo v zahodni pokrajini Denizli aretiranih še 50 vojakov, tudi poveljnik brigade. Že v soboto pa so bili aretirani general Erdal Ozturk, poveljnik tretje armade, general Adem Huduti, poveljnik druge armade, in Akin Ozturk, nekdanji poveljnik zračnih sil. Med zadnjimi aretiranimi je tudi poveljnik zračnega oporišča Incirlik general Bekir Ercan Van, poroča BBC.

Američani iz Incilrika spet bombardirajo Daeš
Oporišče Incirlik na jugu države, do katerega so oblasti začasno zaprle dostop, letala koalicije pod vodstvom ZDA uporabljajo kot izhodišče za napade na položaje t. i. Islamske države v Siriji in Iraku. Ob poveljniku Incirlika je bilo zaradi obtožb o sodelovanju v udaru aretiranih še 10 vojakov. Ameriške zračne sile so medtem v nedeljo popoldne sporočile, da se operacije proti Daešu iz Incirlika spet nadaljujejo. Najprej so spet bombardirali položaje Daeša v obkoljenem Minbiju na severu Sirije, kjer so prokurdske sile (SDF) prodrle v središče mesta.

Število žrtev še narašča
Turški premier Binali Yildirim je že v soboto povedal, da je med aretiranimi več generalov, pa tudi številni sodniki in državni tožilci, med njimi dva sodnika ustavnega sodišča. Turška tiskovna agencija DHA medtem poroča, da je med prijetimi domnevnimi pučisti tudi tesen Erdoganov sodelavec, njegov svetovalec polkovnik Ali Yazici. Kaj mu očitajo, za zdaj ni znano. Po poročanju televizije NTV pa so oblasti po spodletelem poskusu udara aretirale tudi enega izmed svetovalcev nekdanjega turškega predsednika Abdullaha Güla.

Turško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da je v poskusu udara umrlo 290 ljudi, med njimi naj bi jih bilo več kot 100 vpletenih v udar.

Nekaj pučistov naj bi se še upiralo
Neimenovani visoki turški predstavnik je danes povedal, da so turške oblasti sicer prevzele nadzor po vsej državi, da pa se v Carigradu upira še nekaj skupin pučistov. Te skupine sicer po navedbah predstavnika, ki ga povzema Reuters, ne predstavljajo več nevarnosti za državo. Po njegovih besedah je več pomembnih predstavnikov vojske še na prostosti, in izrazil prepričanje, da jih bodo oblasti kmalu prijele.

Skorajšnje srečanje Erdogana in Putina
Erdogan se je danes po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je Turčiji zaželel čimprejšnjo ponovno vzpostavitev stabilnosti ter pozval k zaščiti ruskih turistov v državi. Predsednika sta se dogovorila, da se bosta sešla prvi teden v avgustu. Po poročanju tujih tiskovnih agencij bi lahko njuno srečanje potekalo v ruskem Sočiju.

Medtem se je na glavnem carigrajskem trgu Taksim in v več drugih turških mestih zbralo več tisoč Erdoganovih privržencev, ki so pozivali k ohranitvi demokracije. Erdogan je ob tem javno pozval ZDA, naj izročijo njegovega nekdanjega sodelavca, 75-letnega verskega voditelja Fethullaha Gülena, ki živi v ZDA. Ta zanika vsakršno vpletenost v udar in dopušča možnost, da je bil poskus udara insceniran. Kot je dejal novinarjem v Pensilvaniji, demokracije ni mogoče doseči z vojaško akcijo.

Domnevni pučisti iz Turčije v Grčiji obtoženi nezakonitega vstopa v državo
Osem turških vojakov, ki so v soboto po spodletelem državnem udaru v Turčiji s helikopterjem prišli v Grčijo, je grško tožilstvo obtožilo nezakonitega vstopa v državo in kršenja grškega zračnega prostora. Pred sodišče bodo vojaki, ki so v Grčiji zaprosili za azil, stopili v ponedeljek. Medtem ostajajo v priporu in zanikajo sodelovanje v državnem udaru. Ob tem trdijo, da so si, potem ko so policisti začeli streljati nanje, skušali rešiti življenje. Vojaki, ki so vsi poročeni in stari okoli 40 let, s svojimi družinami še niso stopili v stik.

Erdoganova zahteva po izročitvi je povzročila še dodatno napetost v odnosih z ZDA, potem ko so turške oblasti zaprle vojaško bazo Incirlik, od koder ZDA izvajajo operacije na položaje Islamske države v Siriji in Iraku. ZDA so Turčijo pozvale, naj se drži vladavine zakona, in posvarile Ankaro, da je vsakršno namigovanje o vpletenosti ZDA v poskus udara popolnoma napačno in škodljivo za odnose med državama.

ZDA namige zavračajo
Ameriški predsednik Barack Obama je obe turški strani pozval, naj se izogneta destabilizaciji Turčije in spoštujeta vladavino zakona, ameriški državni sekretar John Kerry pa je turškemu kolegu Mevlutu Cavusogluju dejal, da "so vsakršni javni namigi ali trditve o kakršnikoli vlogi ZDA v spodletelem udaru popolnoma napačni in škodujejo dvostranskim odnosom."

Kerry je dejal, da so ZDA pripravljene pomagati Turčiji pri odkrivanju vpletenih v poskus udara, toda hkrati je jasno poudaril, da bodo glede Gülena ukrepale le v primeru dokazov proti njemu.

Kot je znano, je Turčija zaprla dostop v bazo in iz baze Incirlik, v kateri je več tisoč ameriških vojakov, ter prekinila dobavo električne energije, tako da se v bazi zdaj oskrbujejo z električno energijo iz notranjih virov. ZDA so sicer začasno ustavile napade na položaje IS-ja iz tega oporišča, a je ameriško obrambno ministrstvo danes sporočilo, da spet izvajajo operacije iz Incirlika.

Ponovna vzpostavitev letalskega prometa
Razmere v Turčiji se po petkovem udaru, v katerem je umrlo 265 ljudi, od tega 161 civilistov in policistov ter 104 podporniki udara, ranjenih pa je več kot 1.440 ljudi, počasi umirjajo.

Počasi se ponovno vzpostavlja tudi letalski promet. Med drugim je nemška letalska družba Lufthansa v soboto napovedala, da bo danes znova vzpostavila polete v Turčijo, ki so bili prekinjeni od petka zvečer. Potem ko sta bila oba sobotna poleta odpovedana, je na letališču Jožeta Pučnika zjutraj varno pristalo letalo turške letalske družbe Turkish Airlines s potniki iz Carigrada. V skladu z voznim redom se je v Carigrad vrnilo nekaj po 9. uri.

Iz družbe Turkish Airlines so sporočili, da je veljavnost neuporabljenih vozovnic podaljšana do 15. avgusta, možno pa je tudi vračilo denarja.

V turškem letalskem oporišču v mestu Konya v osrednji Anatoliji in na carigrajskem drugem največjem letališču Sabiha Gokcen so danes po poročanju francoske agencije AFP izbruhnili spopadi med varnostnimi silami in pučisti, ki so se upirali aretaciji. Pučisti na letališču so se po opozorilnih strelih varnostnih sil predali.

Ankara: Poskus udara je dokončno propadel
V Turčiji poteka čistka v vojski in sodstvu
Kako je Slovenec v Carigradu doživel udar?