Do podražitev, ki so razjezile Tunizijce, prihaja po decembrskem pozivu Mednarodnega denarnega sklada, naj Tunizija sprejme
Do podražitev, ki so razjezile Tunizijce, prihaja po decembrskem pozivu Mednarodnega denarnega sklada, naj Tunizija sprejme "nujne ukrepe" za zmanjšanje svojega proračunskega primanjkljaja. Foto: Reuters
Tunizija
Policija je aretirala več kot 800 ljudi. Foto: Reuters

Predsednik Bedži Kaid Esebsi je v soboto vodil dveurne krizne pogovore s političnimi strankami, vplivnimi sindikati in delodajalci o reformah, ki naj bi zmanjšale napetosti v državi.

Mohamed Trabelsi, minister za socialne zadeve, je dejal, da je vlada predlagala povečanje socialnih pomoči za 170 milijonov dinarjev (slabih 60 milijonov evrov). Po njegovih besedah bodo tako pomagali 250.000 družinam ter na splošno nižjemu in srednjemu razredu. Namignil je tudi na načrte za zagotovljeno zdravstveno oskrbo in stanovanjsko reformo, vendar ni podal več podrobnosti, poroča BBC.

Do podražitev, ki so razjezile Tunizijce, prihaja po decembrskem pozivu Mednarodnega denarnega sklada, naj Tunizija sprejme "nujne ukrepe" za zmanjšanje svojega proračunskega primanjkljaja.

Več vladam ni uspelo rešiti vprašanja brezposelnosti in revščine, turizem, ključna panoga v državi, pa se spopada s posledicami terorirističnih napadov na tujce leta 2015, v katerih je umrlo več deset ljudi.

Premier neuspešno miril množice
Premier Jusef Čahed je skušal prebivalce pomiriti, češ da bo leto 2018 zadnje "težko" leto, a ljudje so se odpravili na ulice zoper vladne ukrepe povišanja cen in davkov.

V protestih je bilo do zdaj aretiranih več kot 800 ljudi, osumljenih nasilja, kraje in ropanja med demonstracijami. Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Klifa Čibani je dejal, da je bilo v nemirih ranjenih 97 pripadnikov varnostnih sil, ni pa sporočil, koliko je bilo ranjenih protestnikov.

Urad ZN-a za človekove pravice je v petek izrazil zaskrbljenost zaradi velikega števila priprtih. Predsednik Esebsi pa je tuje medije obtožil, da "napihujejo" nemire in s svojim poročanjem škodujejo podobi države.

Danes sicer mineva natanko sedem let od odstavitve dolgoletnega predsednika Zina Al Abidineja Bena Alija.