Hrvaška vlada želi omejiti porabo za izplačilo pokojnin vojnim veteranom. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška vlada želi omejiti porabo za izplačilo pokojnin vojnim veteranom. Foto: MMC RTV SLO

Minister za družino, veteranske zadeve in medgeneracijsko solidarnost Tomislav Ivić je pojasnil, da po spremembah ne bo več mogoče pridobiti invalidske pokojnine v skladu z obstoječim zakonom o pravicah vojnih veteranov, če oseba ne bo imela statusa hrvaškega vojnega invalida, prav tako pa bodo izključili tudi možnost, da bi se obstoj bolezni, bodisi kot vzrok bodisi kot posledica, povezoval s sodelovanjem v domovinski vojni.

Prav tako po novem ne bo več mogoče povezovati smrti s sodelovanjem v vojni, saj je, kot navaja vlada, od bojev preteklo že preveč let. Tako bo za uveljavljenje zahtevka za najnižjo veteransko pokojnino, ki znaša 45 odstotkov povprečne plače, pogoj 100 dni boja v vojni za domovino, za njo pa ne bodo mogli več zaprositi tisti iz registra veteranov, ki so delovali v neborbenih vojaških sektorjih.

Spremembe so podprli tudi koalicijski partnerji in združenja borcev in veteranov, je dejala hrvaška premierka Jadranka Kosor in ob tem poudarila, da bodo spremembe zakona vplivale tudi na proračun leta 2010.

Na Hrvaškem deluje več deset veteranskih združenj, številke o veteranih pa se razlikujejo. Po nekaterih podatkih naj bi jih bilo kar okoli pol milijona.

Dolga leta je zakonska materija, ki ureja status in pravice vojnih veteranov, predstavljala političen "vroč kostanj", hkrati pa precejšnje breme za državno blagajno. Špekulacije o nepravilnostih in zlorabah pri pridobivanju oz. podeljevanju pravic, izhajajočih iz statusa vojnega veterana, ter gospodarska kriza, ki dodatno obremenjuje hrvaške davkoplačevalce, sta tako vladi Jadranke Kosor dali povod za reformo.

Ostro proti nasilju v družini
Ob tem je vlada saboru poslala tudi končni predlog zakona o zaščiti pred nasiljem v družini, premierka pa je pozvala vse pristojne institucije, naj ga natančno upoštevajo, in tako preprečijo, da bi še kdo lahko dejal, da je"nasilje družinski problem in naj se reši v družini."