Policija je med drugim zasegla tudi 64 kosov orožja. Fotografija je simbolična. Foto: AP
Policija je med drugim zasegla tudi 64 kosov orožja. Fotografija je simbolična. Foto: AP

Europol je po operaciji sporočil, da se s tem končuje "zlata doba" skritih trgov v temnih kotih medmrežja. "Skrito medmrežje ni več skrito, vaše anonimne dejavnosti pa niso več anonimne," pa je uporabnikom temnega spleta sporočil Edvardas Sileris, vodja Europolovega centra za spletni kriminal.

Policija postaja vse boljša pri operacijah na temnem spletu (dark web), delu medmrežja, dostopnem le s specializiranimi orodji. Operacija DisrupTor sledi lanski onesposobitvi nezakonitega trga Wall Street, ki naj bi bila takrat druga največja spletna tržnica na temnem spletu, poroča BBC.

Operacija DisrupTor je bila skupen projekt ameriškega ministrstva za pravosodje in Europola. Med 179 aretiranimi so jih 119 prijeli na območju ZDA, dva v Kanadi, 42 v Nemčiji, osem na Nizozemskem, štiri v Združenem kraljestvu, tri v Avstriji in enega na Švedskem. Med pol tone zajetih mamil so fentanil, oksikodon, metamfetamini, heroin, kokain, ekstazi in MDMA.

"Zaradi velikega števila smrtnih primerov kot posledice prevelikega odmerka opioidov med pandemijo covida-19 se današnja novica zdi pomembna in pravočasna," je komentiral direktor FBI-ja Christopher Wray.

Bo zlate dobe skritih trgov res konec?

BBC-jev novinar Joe Tidy, ki pokriva področje spletne varnosti, sicer poudarja, da morebitni "konec zlate dobe" skritih trgov ni povezan samo z operacijo DisrupTor, temveč tudi z vse več prevarami na temnem spletu, ki znižujejo zaupanje kupcev. Kljub temu bodo na temnem spletu najverjetneje že kmalu vzniknili novi trgi, spletne strani pa bodo še krepile svojo varnost in anonimnost, zaradi česar jih bo policija težje razkrinkala.