V prvem krogu je z rahlo prednostjo slavil Bronislaw Komorowski. Bo tako tudi v drugem krogu? Foto: EPA
V prvem krogu je z rahlo prednostjo slavil Bronislaw Komorowski. Bo tako tudi v drugem krogu? Foto: EPA

Poljska volilna komisija je sporočila, da je po skoraj 95 odstotkih preštetih glasovnic jasno, da bo za odločitev o novem predsedniku potreben drugi krog. Kandidat vladajoče Državljanske platforme (PO) in sedanji začasni predsednik in vodja parlamenta Bronislaw Komorowski je prejel 41,2 odstotka glasov, kandidat konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) in brat dvojček v letalski nesreči umrlega predsednika Lecha Jaroslaw Kaczynski pa je zbral 26,7 odstotka glasov volivcev.

Na tretje mesto se je presenetljivo uvrstil kandidat socialdemokratov Grzegorz Napieralski, ki je zbral 13,7 odstotka glasov volivcev, preostalih osem kandidatov pa je zbralo po dva odstotka glasov volivcev ali manj.

Kdo bo slavil v drugem krogu, bo odvisno predvsem od tega, kako se bodo odločili volivci, ki so v prvem krogu podprli Napieralskega, pa tudi od volilne udeležbe. V nedeljo se je volitev udeležilo nekaj manj kot 55 odstotkov volilnih upravičencev, ker pa se kmalu začnejo počitnice, naj bi bila udeležba v drugem krogu še nižja.

Napeta dva tedna do drugega kroga
Javnomnenjske raziskave napovedujejo, da bo v drugem krogu zmagal Komorowski, a brat pokojnega predsednika kljub temu računa na zmago, saj je tudi tragično preminuli Lech Kaczynski pred petimi leti slavil v drugem drogu, potem ko je v prvem zbral manj glasov od protikandidata, sedanjega premierja Donalda Tuska.

Bronislaw Komorowski je po objavi prvih vzporednih volitev v svojem štabu dejal: "V vseh športih je najtežji finiš. Zavedajmo se tega, mobilizirajmo vso moč, vso energijo, ki je v nas, Poljakih, za lepšo Poljsko". "Ključ do zmage, končne zmage, saj volitve še niso končane, je naša vera, naše prepričanje, da je mogoče in treba zmagati," je po objavi prvih izidov dejal Kaczynski.

Tragična nesreča ohromila Poljsko
Poljaki so morali predčasne predsedniške volitve razpisati po tragični letalski nesreči 10. aprila, v kateri je življenje izgubil tudi nekdanji predsednik Lech Kaczynski. Letalo, ki je bilo na poti na slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu, je strmoglavilo, življenje pa je izgubil tudi velik del poljskega političnega in vojaškega vrha. Ker so morali volitve tako razpisati slabega pol leta prej, kot je bilo to sprva načrtovano, so imele stranke zelo malo časa za pripravo predvolilne kampanje.