Nesreča tupoljeva je pretresla Poljsko, saj je v njej umrl velik del poljskega političnega vrha. Foto: EPA
Nesreča tupoljeva je pretresla Poljsko, saj je v njej umrl velik del poljskega političnega vrha. Foto: EPA

Za nesrečo tupoljeva Tu-154 naj bi bil odgovoren tudi pilot letala. Eden izmed ruskih kontrolorjev je obtožen, da je neposredno odgovoren za ogrožanje zračnega prometa, medtem ko tožilstvu drugemu očita, da je nenamerno povzročil letalsko katastrofo, je sporočil glavni vojaški tožilec Ireneusz Szelag. Dodal je, da bo poljska država sprejela ustrezne ukrepe, da bi ruska državljana, katerih imen ni razkril, privedli pred roko pravice. Drugih podrobnosti ni navedel.

Ob tem je predstavil tudi časovno izvedensko poročilo okoliščin, ki so privedle do najhujše nesreče na Poljskem. Rusija sicer doslej ni želela izročiti razbitin letala poljskim oblastem, češ da preiskava katastrofe še poteka. Poljske oblasti so preiskavo podaljšale do 10. oktobra.

V nesreči umrl poljski politični vrh
V nesreči 10. aprila, ko je letalo v gosti megli med pristajanjem strmoglavilo, je umrlo vseh 96 ljudi na krovu, med njimi poljski predsednik, njegova žena, guverner centralne banke, načelnik generalštaba in drugi člani poljskega političnega vrha, ki so bili na poti na spominsko slovesnost v Katin, kjer je sovjetska tajna policija leta 1940 pobila okoli 22.000 poljskih vojaških in policijskih častnikov ter intelektualcev. Moskva je vse do leta 1990 zanikala odgovornost za pokol.