Poljski parlament daje pri organizaciji zborovanj prednost državi in Cerkvi pred državljani. Foto: Reuters
Poljski parlament daje pri organizaciji zborovanj prednost državi in Cerkvi pred državljani. Foto: Reuters

Konservativna vladajoča poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS) je spremembe predstavila po letu dni na oblasti. Besedilo določa, da je prednost dana zborovanjem, ki jih organizirajo javne oblasti, Cerkev ali druge verske skupnosti.

To pomeni, da bi lahko oblasti prepovedale državljanom demonstracije, če bi se Rimskokatoliška cerkev ali država odločili pripraviti svoje zborovanje na istem kraju ob istem času. Doslej je sicer veljalo, da ima prednost pri organizaciji zborovanja tisti, ki ga je prej prijavil. Po besedah notranjega ministra Mariusza Blaszczaka bo amandma preprečil "konfrontacije med rivalskimi demonstranti". "Nima smisla, da dve skupini demonstrirata na istem kraju ob istem času. To bi vodilo do soočenja, do preptepov," je po poročanju Radia Poljska dejal Blaszczak.

Predlog sprememb je v petek podprlo 224 poslank in poslancev, 196 jih je bilo proti, 14 pa se jih je glasovanja vzdržalo, poroča Radio Poljska. Spremembe, ki so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sprožile zaskrbljenost tako na Poljskem kot širše, morata potrditi še senat in predsednik.

Kritiki: Omejevanje temeljnih pravic in svoboščin
Kritiki medtem trdijo, da nova zakonodaja omejuje temeljne pravice in svoboščine. Poljski komisar za človekove pravice Adam Bodnar meni, da amandma krši ustavo, komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks pa je dejal, da je "zelo zaskrbljen".

Spomnimo, poljski parlament je v preteklih mesecih že sprejel zakonodajo, ki je okrepila moč vlade nad mediji in drugimi institucijami, oslabila pa je moč ustavnega sodišča.