"Zagotovili bomo svobodo plovbe po vodah v regiji. Preprečevali in odgovarjali bomo na iranske maligne kibernetske dejavnosti. Iskali bomo iranske operativce in njihove pooblaščence Hezbolaha, ki delujejo po vsem svetu, in jih zmečkali," je Pompeo zagrozil Iranu. Foto: Reuters
Pompeo znova zagrozil Iranu

"Naše zahteve Iranu niso neutemeljene: prenehajte s svojim programom," je v govoru ob predstavitvi novega ameriškega programa za Iran dejal Pompeo. "Če se odločijo vrniti korak nazaj, če bodo začeli znova bogatiti uran, smo popolnoma pripravljeni, da odgovorimo tudi na to," je še poudaril državni sekretar in izrazil upanje, da bo Iran izbral "drugačno pot", poroča CNN.

Zunanji minister je predstavil novo ameriško strategijo glede Irana. "Zagotovili bomo svobodo plovbe po vodah v regiji. Preprečevali in odgovarjali bomo na iranske maligne kibernetske dejavnosti. Iskali bomo iranske operativce in njihove pooblaščence Hezbolaha, ki delujejo po vsem svetu, in jih zmečkali," je dejal Pompeo.

Iran ne sme nikoli več imeti prevladujočega položaja na Bližnjem vzhodu, je poudaril Pompeo in dodal, da so nove sankcije šele začetek. Če Iran "spremeni obnašanje", so ZDA pripravljene opustiti sankcije, znova vzpostaviti trgovino in državi dovoliti posedovanje "napredne tehnologije".

Zagrozil je tudi evropskim podjetjem, ki bodo sklepala "prepovedane posle" z Iranom, čeprav ZDA po njegovih besedah razumejo, da bodo ukrepi povzročali nevšečnosti številnim evropskim prijateljem.

"Obamova administracija izgubila stavo"
Znova je kritiziral tudi jedrski sporazum in posredno tudi Trumpovega predhodnika Baracka Obamo, ki je v imenu ZDA podpisal sporazum. "Obamova administracija je sklenila stavo, da bo Iran s sporazumom ustavil sporno delovanje in se uskladil z mednarodnimi normami," je dejal Pompeo. "To stavo so izgubili, kar je imelo velike posledice za vse ljudi, ki živijo na Bližnjem vzhodu," je še dodal.

Pojasnil je, da bodo ZDA še naprej sodelovale z zavezniki v regiji v boju proti prevladi Teherana, hkrati pa se nameravajo zavzeti za iransko ljudstvo, tako da bodo podpirali proteste proti iranski vladi.

Iran: ZDA želijo izzvati konflikt
Iran se je medtem odzval na zaostritev ameriških sankcij. ZDA želijo s svojimi grožnjami le izzvati konflikt, Iran pa bo ohranil diplomatsko držo in se ne bo pustil sprovocirati, je sporoćil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva in pozval, da je potrebno počakati na predloge Evropske unije glede reševanja jedrskega sporazuma brez ameriške podpore.

Na grožnje se je odzval tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki je sporočil, da države ne priznavajo več ameriškega odločanja v njihovem imenu. "Svet danes ne sprejema več odločitev, ki jih ZDA sprejemajo za vse. Države so neodvisne," je dejal.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je na okrnjenem srečanju zunanjih ministrov skupine G20 v Buenos Airesu pozval, da mora EU storiti več za ohranitev iranskega jedrskega sporazuma, saj samo politična podpora ni dovolj.

Johnson opozarja na časovni okvir
Britanski zunanji minister Boris Johnson je medtem dejal, da bo nov obširnejši iranski jedrski sporazum, kot ga zahteva ameriški predsednik Donald Trump, težko doseči v razumnem časovnem okviru.

Pompeo znova zagrozil Iranu