Foto: EPA
Foto: EPA

Družba je po dogovoru z več italijanskimi skupinami za varstvo potrošnikov strinjala s plačilom po 11.000 evrov odpravnine preživelim potnikom, prav tako pa jim bodo pokrili stroški križarjenja. Do enake vsote so upravičeni otroci.

Potniki, ki so bili v nesreči telesno poškodovani, se bodo za višino odškodnine dogovorili z družbo Costa Cruises individualno.

Preživeli, ki se bodo strinjali z odpravnino, se bodo morali v zameno odreči vsem nadaljnjim postopkom tožbe proti družbi, plačilo pa bodo dobili v tednu dni od podpisa pogodbe. Skupina za varstvo potrošnikov Codacons, ki ni podpisala sporazuma z družbo, pa opozarja, da potniki pogodbe ne podpišejo, temveč naj prej opravijo psihološke teste.

Ista skupina (Codacons) proti hčerinski družbi Coste Cruises Carival Plc. v Miamiju vodi podoben postopek, kjer pa za odpravnino potnikom zahtevajo 125.000 evrov.

Spomnimo: luksuzna ladja za križarjenje Costa Concordia s 4.200 potniki na krovu je nasedla pred toskansko obalo, ko je kapitan ladje Francesco Schettino plul preblizu otoka Giglio, saj je želel pozdraviti nekdanjega kapitana, ki živi na tem toskanskem otočku. 16 ljudi še vedno pogrešajo.