Za posilstva na vzhodu Konga niso odgovorni samo pripadniki skoraj desetih uporniških skupin, ki delujejo na tem območju, ampak tudi vladni vojaki, ki bi morali predvsem skrbeti za civilno prebivalstvo. Foto: EPA
Za posilstva na vzhodu Konga niso odgovorni samo pripadniki skoraj desetih uporniških skupin, ki delujejo na tem območju, ampak tudi vladni vojaki, ki bi morali predvsem skrbeti za civilno prebivalstvo. Foto: EPA
Kongo
Vzhod Konga je eden najbolj nevarnih krajev na svetu za ženske, a pripadniki uporniških milic s spolnim nasiljem ne prizanašajo nikomur, le da se o moških žrtvah ne govori toliko. Foto: EPA

V mnogo državah po svetu se posilstvo uporablja kot orožje in največ raziskav na tem področju je bilo narejenih na nemirnem vzhodu Demokratične republike Kongo, čeprav je večina od njih ignorirala problem spolnega nasilja nad moškimi, ki ima zelo podobne posledice za žrtve in njihovo okolje kot posilstva žensk, v svoji študiji ugotavlja Mervyn Christian iz ameriške univerze John Hopkins.

Christian se je pogovarjal s sedmimi moškimi iz pokrajine Južni Kivu na vzhodu Konga. Moški, ki so sodelovali v študiji, so pripovedovali, da so jih ugrabili pripadniki oboroženih milic in v ujetništvu so preživeli več mesecev, v nekaterih primerih celo tri leta.

V tem času so bili številni med njimi žrtve oralnih ali analnih posilstev. Potem ko jim je uspelo pobegniti, so bili nekateri zaradi poškodb več mesecev v bolnišnici, a nihče od njih ni bil deležen nadaljnje oskrbe zaradi pomanjkanja bolnišnic, pripovedovanje Christiana povzema humanitarni medijski projekt ZN-a Irinnews.

V Kongu, ki ga je posebna odposlanka ZN-a Margot Wallstrom letos označila za "svetovno prestolnico posilstev", delujejo nevladne in mednarodne organizacije, ki ukvarjajo z žrtvami spolnega nasilja, a so v svojih programih osredotočene predvsem na ženske, medtem ko so moške žrtve spolnega nasilja izključene.

"Nekateri donatorji so kratkovidni pri zagotavljanju pomoči samo ženskam," je za Irin pojasnila Jocelyn Kelly s Harvardske univerze in omenila primer, ko so nekateri programi pri zdravljenju spolno prenosljivih bolezni pomoč nudili le ženskim žrtvam posilstev, medtem ko njihovi možje do pomoči niso bili upravičeni, kar pa ima lahko le še hujši učinek, saj se bolezen lahko prenaša med partnerjema.

Stigmatizacija ob vrnitvi
"Nasilje, povezano s spolom," je definirano kot nasilje, pri katerem so ženske in moški žrtve zaradi svojega spola, a kadar govorimo o tem terminu, se osredotočamo predvsem na nasilje nad ženskami, pravi Christian, ki so mu moški iz njegove študije pripovedovali, da so jih uporniki prisilili v spolne odnose z družinskimi člani, s predmeti ali pa so morali svoj spolni organ vtikati v tla. Moški sami tega niso imeli za spolno nasilje.

"Nasilje nad ženskami je velikanski problem, nasilje nad moškimi pa je naraščajoč problem," je razmere opisal Christian. Moški, ki se vrnejo v svojo skupnost, so izpostavljeni psihološkim pritiskom, kot je stigmatizacija, žrtve pa so tudi njihove družine, če okolica izve za posilstvo. "Ko posilijo moškega, posilijo tudi njegovo družino," je povedal eden od sodelujočih v študiji.

Moške žrtve posilstev se ne počutijo več moške, medtem ko njihove žene postanejo manjvredne od drugih članic skupnosti. Njihovi otroci postanejo predmet posmehovanja med vrstniki.

O težavi moških žrtev se le redko govori. "Skupnost noče govoriti o tem in ne obstaja nobena organizacija, ki bi govorila o tem. Nihče noče govoriti o tem, gre za kulturo molka," je še povedal Christian in dodal, da je treba še več raziskav o moških tragičnih izkušnjah, predvsem pa je treba moške vključiti v raziskave, ki so povezane s spolnim nasiljem.