Nastaseja so z rešilnim avtomobilom takoj odpeljali v bolnišnico. Foto: Reuters
Nastaseja so z rešilnim avtomobilom takoj odpeljali v bolnišnico. Foto: Reuters
Nastase je bil premier med letoma 2000 in 2004. Foto: EPA

Incident se je zgodil, ko je prišla do njegove hiše policija, da bi ga odpeljala v zapor. Le nekaj ur pred tem je romunsko vrhovno sodišče namreč potrdilo dvoletno zaporno kazen za Nastaseja, obsojenega zaradi korupcije.

Romunski mediji poročajo, da se je nekdanji premier z revolverjem v navzočnosti policije ustrelil v vrat.

Nastaseja, ki je bil premier Romunije med letoma 2000 in 2004, so obsodili zaradi nezakonite prilastitve okoli 1,5 milijona evrov sredstev za volilno kampanjo iz leta 2004.

Po navedbah tožilstva so bile javne ustanove in zasebna podjetja prisiljeni v sodelovanje v kampanji, njihova plačila pa so morala čez več bančnih računov, preden so dejansko pristala v proračunu za Nastasejevo volilno kampanjo. Nastase je ves čas zanikal svojo krivdo in dejal, da je žrtev politične zarote. Vendar sta pred njim še dva sodna postopka, saj so se tožilci pritožili na nedavne sodbe vrhovnega sodišča.

Med drugim ga je decembra lani sodišče oprostilo obtožb o korupciji zaradi sumljivih 320.000 evrov, za katere je trdil, da so del dediščine, ki jo je njegova žena podedovala od svoje tete.
Priziv na evropskem sodišču?
Zdajšnji premier Victor Ponta, sicer Nastasejev zaveznik, ga je po dogodku že obiskal v bolnišnici, novinarjem pa po obisku sporočil, da je njegovo stanje "pod nadzorom".

Ker so Nastasejevi odvetniki v Romuniji izčrpali že vsa pravna sredstva, so napovedali, da se bodo morda zdaj obrnili še na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Nastase je najvišja politična osebnost, obsojena v Romuniji po padcu komunizma leta 1989. Romunsko sodstvo od leta 2007 budno spremlja tudi Evropska komisija, Bruselj pa vztraja, da bi se morala Romunija še bolj potruditi v boju proti visoki stopnji korupcije.