Foto:
Foto:
Arhivska fotografija ruske podmornice razreda November z oznako K-159.
Ruske jedrske podmornice v Tihem oceanu

Enega od njih so reševalci rešili, trupli dveh podmorničarjev so že izvlekli, za preostalih sedem pa domnevajo, da so ostali ujeti v podmornici, upanja za njihovo rešitev pa ni več.

Takoj po nesreči so na kraj dogodka odplule reševalne ladje, vendar načelnik štaba ruske mornarice Viktor Kravčenko priznava, da je upanja za sedem pogrešanih podmorničarjev iz ure v uro manj. Posebne zvočne prisluškovalne naprave na podmornici niso zaznale nobenih znakov življenja.

Po naročilu ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je med svojim obiskom v Italiji napovedal preiskavo vzrokov nesreče, je na poveljstvo severnomorske flote v Severomorsku prispel ruski obrambni minister Sergej Ivanov, ki je nadzoroval reševanje podmorničarjev, poleg tega pa je začasno odstavil poveljnika podmorniških enot ruske mornarice Sergeja Žemčužnoga.

Vložene obtožnice proti častnikom vojske
Rusko tožilstvo je medtem sporočilo, da je že vložilo obtožnice proti več častnikom ruske vojne mornarice, ki naj bi bili odgovorni za nesrečo. Po besedah glavnega vojaškega tožilca Aleksandra Savenkova je tožilstvo obtožnice zaradi domnevne kršitve pravil glede upravljanja z ladjami vložilo proti častnikom severnomorske flote in ene od enot podmornice. Kot je še dejal tožilec, je "že sedaj očitno, da je vodstvo severnomorske flote prekršilo zakon", neposredno kazensko odgovoren pa naj bi bil Žemčužnog.

107 metrov dolga podmornica K-159 je bila izdelana pred približno 40 leti in spada v prvo generacijo sovjetskih jedrskih podmornic, od leta 1989 pa ni bila več v uporabi. Namenjena naj bi bila proti jedrskemu reaktorju v mestu Poljarnij blizu Murmanska, kjer so jo nameravali dokončno uničiti. V noči na soboto je zašla v hudo neurje, pri čemer se je odtrgala od vlečnih čolnov in se približno 5,5 kilometra severozahodno od otoka Kildin pred polotokom Kola potopila na 170 metrov globine, so povedali na ruskem obrambnem ministrstvu. Točen vzrok nesreče za zdaj še ni znan.

Nevarnosti ekološke katastrofe naj ne bi bilo
Po navedbah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Nikolaja Derjabina se je ob nesreči jedrski reaktor podmornice ustavil, na krovu podmornice pa ni bilo orožja. Tudi ruska mornarica zatrjuje, da podmornica ne predstavlja nevarnosti radioaktivnega sevanja, saj je bil njen reaktor izklopljen in v nenevarnem stanju. Putin je med tridnevnim obiskom pri italijanskem premieru Berlusconiju v njegovi vili na Sardiniji v zvezi z nesrečo jedrske podmornice dejal, da ta tragedija kaže na to, da je na morju potrebna disciplina in da morje še zdaleč ne odpušča napak.

Malo upanja za preživele v Arktičnem morju
Človek v zelo hladni vodi lahko preživi največ 40 minut, zato je možnost, da bi našli preživele, zelo majhna. Na kraju nesreče ima voda le 10 stopinj. Kravčenko je napovedal, da bodo podmornico dvignili na površje, podobno kot so to storili s podmornico Kursk, ki je potonila pred tremi leti. Takrat je umrlo vseh 118 članov posadke. Ruski predsednik je bil tudi takrat na dopustu in je bil kasneje deležen mnogih kritik, ker dopusta takoj ob nesreči ni končal.

Okoljevarstveniki žugajo Moskvi
Norveška okoljevarstvena skupina Bellona, ki pozna rusko jedrsko orožje, je že objavilo ostro kritiko Moskve, ker zastarela plovila prevaža med neurjem. Po njihovih podatkih dva reaktorja, ki jih ima podmornica, nista zapečatena, zato bo noter prodrla voda, to pa bo povzročilo iztekanje radioaktivne snovi. Dodal pa je, da se stopnja radioaktivnosti v okolici kljub temu ne bi občutno povišala.