V predstavniškem domu je za predlog zakona z demokrati glasovalo 39 republikancev, v senatu pa novembra 12. Predstavniški dom je sicer julija letos že glasoval o tem predlogu, ko ga je podprlo kar 47 republikancev. Po tem glasovanju so si nekateri premislili.

Senatni demokrati so po vmesnih volitvah 8. novembra ugotovili, da prihodnje leto v predstavniškem domu več ne bo demokratske večine in zakon ne bo sprejet. Senat, kjer so imeli republikanci možnost blokade zaradi razmerja moči 50 proti 50, je potem sprejel svoj predlog, ki se mu je predstavniški dom zdaj prilagodil.

Bistvena razlika med prvim predlogom predstavniškega doma in zdaj potrjenim v obeh domovih je ta, da je senat za večjo podporo republikancev dodal določila o zaščiti verskih svoboščin v smislu, da te ali druge cerkve v ZDA nihče ne more prisiliti, da izvaja poroke med istospolnimi pari, in predlog je bil potrjen z 61 glasovi proti 36.

Konservativni vrhovni sodnik Clarence Thomas je poleti ob razveljavitvi odločitve sodišča v primeru Roe proti Wade, ki je pred pol stoletja v ZDA ženskam zagotovila pravico do splava, zagrozil, da bi lahko v prihodnje podobna usoda doletela tudi pravico do porok parov istega spola. Tudi to pravico je namreč Američanom zagotovilo vrhovno sodišče ZDA.

Demokrati so pohiteli s pripravo zakona, ki bi zaščitil poroke med istospolnimi z zakonom, preden bi vrhovno sodišče morda odpravilo svojo odločitev iz leta 2015. Ta je bila sprejeta s tesno večino pet proti štiri. Danes ima konservativna stran večino s šestimi proti trem sodnikom.

Zakonu so dodali tudi zaščito porok med pari različnih ras. Vrhovno sodišče ZDA je šele leta 1967 sklenilo, da so prepovedi takih porok po zveznih državah neustavne.