Gre za prvi obisk ukrajinskega voditelja v Beli hiši, potem ko je Donald Trump pred štirimi leti sprejel predsednika Petra Porošenka. Trump se je z Zelenskim srečal septembra 2019 v New Yorku, potem ko je že izbruhnil škandal z izsiljevanjem.

Trump je namreč od Zelenskega julija 2019 po telefonu zahteval uvedbo preiskave takrat vodilnega demokratskega kandidata za predsednika ZDA Bidna v zameno za nadaljevanje vojaške pomoči. Zelenski se ni hotel iti takih igric, Trump pa je potem zadržal izplačilo 400 milijonov dolarjev pomoči in si prislužil ustavno obtožbo.

Biden je, ko je bil še podpredsednik ZDA, vodil aktivnosti administracije predsednika Baracka Obame glede Ukrajine, ki jo dobro pozna. Med drugim namerava Zelenskega spodbuditi, naj nadaljuje boj proti korupciji in reforme. Jasne podpore članstvu Ukrajine v zvezi Nato pa ni pričakovati, navsezadnje zaradi tega, ker Rusija okupira polotok Krim in podpira separatiste na vzhodu Ukrajine, vstop Ukrajine v Nato bi tako celotno zavezništvo postavil na bojno nogo proti jedrski velesili Rusiji.

Biden se je julija odločil, da ne bo uvedel sankcij proti nemškim podjetjem, ki sodelujejo v projektu plinovoda iz Rusije do Nemčije mimo Ukrajine, kar ni razveselilo demokratov in republikancev v kongresu ter Ukrajine, ki lahko izgubi več milijard dolarjev tranzitnih taks, ki jih zdaj pobira za pretok plina iz Rusije v Evropo.

Biden mu je predlagal načine za izboljšanje korporacijskega upravljanja državnih energetskih podjetij, da se pridobi več tujih naložb tudi v smeri čistejše energije. Poseben poudarek pa je ameriška stran namenila napredku pri izvajanju številnih reform, kot so zaščita protikorupcijske agencije, zakoni o človekovih pravicah in drugi ukrepi za utrjevanje demokracije.

Srečanje v Beli hiši je bilo prestavljeno za dva dni, ker je imel Biden veliko opravka z dokončanjem umika ZDA iz Afganistana. Bela hiša je v najavi srečanja sporočila, da gre za izraz neomajne podpore ZDA ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti pred rusko agresijo.

Odkar je Rusija leta 2014 zavzela Krim, so ZDA Ukrajini zagotovile skupaj 2,5 milijarde dolarjev varnostne pomoči. Tik pred obiskom je Bela hiša obvestila kongres, da Ukrajini namenjajo še 60 milijonov dolarjev vredno pomoč, ki med drugim zajema protitankovske rakete javelin.

43-letni Zelenski je prispel v ZDA z ženo Oleno, s katero sta v torek obiskala spomenik žrtvam stalinističnega genocida Ukrajincev v letih 1932 in 1933, znanega kot "holodomor", ki stoji blizu poslopja ameriškega kongresa.

V torek se je Zelenski srečal z ministrico za energijo Jennifer Granholm, obrambnim ministrom Lloydom Austinom in upraviteljem vesoljske agencije Nasa Billom Nelsonom. Obiskala sta tudi pokopališče Arlington, Muzej holokavsta, po obisku Bele hiše pa potujeta še v Kalifornijo na srečanja z direktorji tehnoloških podjetij.