Givan je 39-letni poslanec DUP-a v severnoirskem parlamentu. O njegovem imenovanju je danes javnost na Twitterju obvestil Edwin Poots, novi vodja te konservativne stranke, ki je naklonjena ohranitvi Severne Irske pod britansko krono, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severnoirski kmetijski minister Poots stranko vodi od konca maja, potem ko se je Arlene Foster za odstop s čela stranke in severnoirske vlade odločila aprila po izraženi nezaupnici več kot 20 poslancev stranke zaradi nezadovoljstva s severnoirskim protokolom v okviru dogovora o brexitu, za katerega številni menijo, da ogroža Unijo z Združenim kraljestvom. S čela stranke je odstopila 28. maja, zdaj pa bo še s čela vlade.

Od nastopa Pootsa, ki je takoj povedal, da ne želi biti premier, je iz stranke odstopilo več članov zaradi skrbi, v kakšno smer bo pod njegovim vodstvom šla stranka, poroča britanski BBC.

Givan, ki so ga številni videli kot naslednika na položaju Foster, je bil v severnoirski parlament prvič izvoljen leta 2010, sicer pa je leta sodeloval s Pootsom. Sodi med zagovornike trde linije v stranki kot odločen zagovornik ohranitve Severne Irske v Veliki Britaniji in glede socialnih vprašanj. Tako kot Poots je kreacionist.

Givan je danes poudaril veliko odgovornost, ki jo prinaša položaj, kot prvo nalogo pa navedel gladek prenos oblasti na novo vlado prihodnji teden.

Poots, ki se je še poklonil odličnemu delu odhajajoče premierke, je danes objavil imena še nekaj novih članov vlade, ki bodo tako kot premier položaj nastopili v ponedeljek. Med drugim bo Paul Frew postal minister za gospodarstvo, Michelle McIlveen pa ministrica za izobraževanje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zdaj 50-letna Foster je vodja DUP-a postala decembra 2015, januarja 2016 pa še severnoirska premierka kot vodja največje stranke v severnoirskem parlamentu. Na obeh položajih je bila prva ženska in najmlajša oseba do zdaj. Velja tudi za osebo, pripravljeno na kompromise. Givan pa naj bi po pričakovanjih okrepil boj proti omenjenemu severnoirskemu protokolu.

Givan bo polavtonomno severnoirsko vlado vodil skupaj s svojo namestnico, vodjo republikanskega Sinn Feina Michelle O'Neill.