EU spremlja dogajanje v Tuniziji z veliko pozornostjo. Demokracijo ter spoštovanje vladavine prava, ustave in zakonodajnega okvira je treba ohraniti ob upoštevanju volje in pričakovanj ljudi, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell.

V tem duhu EU poziva k čimprejšnji vzpostavitvi institucionalne stabilnosti v državi, še posebej k nadaljevanju dela parlamenta, spoštovanju temeljnih pravic in izogibanju kakršnemu koli nasilju.

Potem ko je tunizijski predsednik v nedeljo prekinil delo parlamenta in odstavil premierja, je vladajoča stranka Enahdha to potezo označila za državni udar. Pred parlamentom so izbruhnili tudi spopadi med predsednikovimi podporniki in podporniki vladajoče stranke.

V nedeljo se je na ulicah tunizijskih mest zbralo več tisoč ljudi, ki so vzklikali gesla proti Enahdhi in premierju. Kritizirali so tudi odločitve vlade in njeno upravljanje pandemije covida-19.

Kriza je izbruhnila po mesecih trenj med predsednikom, premierjem in Enahdho, ki so ohromili odzivanje države na pandemijo covida-19, saj je delež smrtnih žrtev glede na število prebivalcev med najvišjimi na svetu.