"Iran trenutno ne govori neposredno z ZDA," je povedal v televizijki izjavi. "Ampak če bi med procesom pogajanj prišli do točke, da je za doseg dobrega dogovora s trdnimi zagotovili nujen pogovor z ZDA, tega v svojem delovnem urniku ne bi ignorirali," je dodal.

Iran je sicer zagovarjal, da morajo ZDA nujno spremeniti svojo smer in se vrniti k jedrskemu sporazumu, preden bodo stekli neposredni pogovori med Teheranom in Washingtonom. Tako se Iran neposredno pogovarja le z Nemčijo, Francijo, Kitajsko, Veliko Britanijo in Rusijo, z ZDA pa govorijo posredno prek predstavnika EU-ja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdaj pa ZDA pošiljajo drugačne signale, da naj bi si želele vsaj na neki ravni neposredne pogovore z Iranom, je še danes dejal iranski zunanji minister.

Mednarodni pogovori o iranskem jedrskem programu so se po petmesečnem premoru ponovno začeli lani konec novembra. Z njimi želijo obnoviti mednarodni sporazum iz leta 2015, katerega namen je Teheranu preprečiti razvoj jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij proti Iranu. Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je leta 2018 odstopil od dogovora in proti Teheranu znova uvedel sankcije. V odgovor je Iran postopoma začel opuščati obveze iz dogovora.

V pogovorih poleg Irana neposredno sodelujejo še Nemčija, Francija, Velika Britanija, Rusija in Kitajska, ZDA pa posredno.