V razgreti razpravi sta izmenjevala ostre napade in se obtoževala korupcije, nepotizma in laganja.

Bolsonaro, ki v anketah zaostaja za Lulo, je Lulo obtožil, da je "lažnivec, nekdanji zapornik in izdajalec", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lula, ki je državo vodil med letoma 2003 in 2010 in si zdaj želi zmage v prvem krogu, mu ni ostal dolžan. Obtožil ga je, da ves čas nesramno laže in da ga zato ljudje ne bodo znova izvolili.

Rekel mu je, naj se pogleda v ogledalo, če želi videti korupcijo, zaradi katere je bil sicer sam v zaporu, nato pa so lani obsodbo zaradi pristranskosti sodnika razveljavili. Bolsonara je spomnil na obtožbe o podkupovanju njegovega sina in senatorja Flavia.

Ponekod je bila njuna razprava na TV Globo – v kateri je sicer sodelovalo tudi pet drugih kandidatov, ki v anketah močno zaostajajo – tako burna, da ju je moral moderator miriti. Debata na tej najbolj gledani televiziji v državi je bila sicer zadnja priložnost, da glavna kandidata prepričata še neodločene volivce.

Lula je obljubil, da bo v primeru izvolitve zmanjšal nezakonito rudarjenje v amazonskem pragozdu in da bo umaknil 100 let tajnosti, ki jo je Bolsonaro razglasil za pogajanja svojega ministrstva za zdravje o cepivih proti covidu-19. Bolsonara, ki je na položaju od leta 2018, je sicer mednarodna skupnost med drugim močno kritizirala prav zaradi slabega upravljanja pandemije covida-19 in uničevanja amazonskega pragozda.

V četrtek objavljena anketa inštituta Datafolha je pokazala, da Lula pred Bolsonarom vodi 14-odstotnih točk, vendar mu s 48-odstotno podporo še ni zagotovljena zmaga v prvem krogu volitev. Inštitut bo zadnjo anketo objavil v soboto, na predvečer volitev, še poroča AFP.