Kdo bo v drugem krogu njegov protikandidat, še ni jasno, saj je tekma zelo tesna, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kot kažejo volilne napovedi, je Hristodulides, zmagovalec prvega kroga, prejel od 30,5 do 33,5 odstotka glasov volivcev.

Hristodulides se bo v drugem krogu, ki bo 12. februarja, pomeril z diplomatom Andreasom Mavrojianisom, ki ga podpira levičarska stranka AKEL, ali Averofom Neofitujem, vodjo vladajoče konservativne stranke DISY. Oba naj bi po volilnih napovedih danes prejela od 26,5 do 29,5 odstotka glasov.

Tudi napovedi zasebnih ciprskih televizijskih postaj so pokazale podobne izide. Nove napovedi na podlagi preštetih glasov bodo ciprski volilni organi objavili okoli 19. ure, uradni izid pa naj bi bil znan še nocoj, poroča DPA.

Volišča so se zaprla ob 18. uri po krajevnem času, udeležba pa je bila 72-odstotna, podobno kot na zadnjih predsedniških volitvah leta 2018, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila volilna komisija.

Novi predsednik države se bo moral spopasti z draginjo, korupcijo, nezakonitimi migracijami in zamrznjenim mirovnim procesom na razdeljenem sredozemskem otoku.

Za naslednika konservativnega predsednika Nikosa Anastasiadesa, ki po dveh petletnih mandatih ni mogel več kandidirati, se je danes potegovalo 14 kandidatov.

Ciper je od leta 1974 razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški del. Republika Ciper na jugu je mednarodno priznana in članica EU-ja od leta 2004, medtem ko samooklicano Turško republiko Severni Ciper priznava samo Turčija. Zadnja mirovna pogajanja za združitev otoka pod okriljem Združenih narodov so propadla leta 2017.

Po besedah analitikov se bo novi predsednik, ki v skladu s predsedniškim sistemom imenuje tudi vlado, v času svetovne recesije spopadel s socialnogospodarskimi izzivi, med katerimi bo najpomembnejše brzdanje naraščanja cen, predvsem elektrike.