Tega so izvedli privrženci Trumpa v prepričanju, da so bile predsedniške volitve novembra 2020 prevara.

Trump je Kushnerja zaposlil v Beli hiši kot svetovalca, skupaj z njegovo soprogo in svojo hčerko Ivanko Trump. Po doslej objavljenih informacijah okrog dogajanja 6. januarja lani naj bi tako zet kot Trumpova hčerka pozivala, naj vpliva na napadalce, da se umaknejo, kar je potem nekaj ur pozneje le storil. Še prej pa jih je pohvalil kot čudovite ljudi.

Kushner, glavni Trumpov svetovalec in prvi družinski član, ki je doslej pričal, je v četrtek odgovoril na vprašanja po videopovezavi. Odgovarjal je prostovoljno brez uradnega sodnega poziva. Na dan napada na kongres, ki so ga spremljali v neposrednem televizijskem prenosu po vsem svetu, se je Kushner iz Savdske Arabije vračal v ZDA.

Članica odbora Elaine Luria je po Kushnerjevem nastopu dejala, da je prostovoljno posredoval pomembne informacije in da je bilo dragoceno imeti priložnost govoriti z njim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kushner je bil eden od prejemnikov agresivne elektronske pošte soproge vrhovnega sodnika ZDA Clarencea Thomasa Ginni Thomas, ki je na Trumpove uradnike pritiskala, naj poskrbijo za razveljavitev izida predsedniških volitev.

"Posredovala sem vam sporočilo, ki sem ga poslala Jaredu (...). Izboljšana koordinacija bo zdaj pomagala, da pride konjenica in razkrije prevaro ter reši Ameriko," je Ginni Thomas pisala Trumpovemu tedanjemu šefu kabineta Marku Meadowsu.

Preiskava je tudi odkrila, da iz uradne evidence Bele hiše manjka za osem ur seznama Trumpovih telefonskih klicev iz Bele hiše in klicev na Trumpovo številko.

Dosedanja preiskava je med drugim odkrila, da je Trump divjanje privržencev po kongresu spremljal v neposrednem prenosu in se ga veselil ter izražal začudenje, zakaj tudi drugi okrog njega niso navdušeni.

Trumpovi privrženci so vdrli v kongres, potem ko jih je dva meseca prepričeval, da so bile volitve prevara, 6. januarja lani pa jih je na zborovanju tik pred napadom pozval, da bodo šli skupaj nad kongres in se tam borili kot hudiči. Sam je potem šel gledat dogajanje v Belo hišo.

Napad je bil izveden na dan, ko je kongres formalno potrjeval volilne izide po zveznih državah.