Iz policije so sporočili, da za napadom stoji proruska hekerska skupina Killnet, ki je v minulem tednu že prevzela odgovornost za več napadov na italijanske ustanove. Med drugim je v soboto skušala napasti tekmovanje za pesem Evrovizije.

Italijanski varnostni organi so minuli teden sporočili, da so hekerji med drugim napadli spletne strani senata in ministrstva za obrambo, prav tako pa so neuspešno poskušali izvesti več hekerskih napadov na tekmovanje za pesem Evrovizije, ki je potekalo v Torinu, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA.

Po navedbah policije so med sobotnim finalom tekmovanja za pesem Evrovizije zaznali poskuse t. i. napada DDoS v času glasovanja, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Za tem napadom, ki s poplavo zahtev onemogoči delovanje storitev, je po prepričanju strokovnjakov za spletno kriminaliteto prav tako stala skupina Killnet.

Italijanske oblasti so v preteklih tednih v pričakovanju podobnih napadov dvignile stopnjo pripravljenosti za obrambo pred napadi tujih hekerjev.

Tekmovanje za pesem Evrovizije je imelo letos še posebej politično noto, potem ko je bilo Rusiji zaradi invazije Ukrajine prepovedano sodelovanje, zmago pa je s pesmijo Stefania odnesla ravno Ukrajina.