Če bo obsojen, mu grozi dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.

Tožilstvo je Aldricha obtožilo 48 zločinov iz sovraštva, po enega za vsakega človeka, ki je bil v času streljanja v klubu Q.

Okrožni tožilec Michael Allen je novinarjem dejal, da število kaznivih dejanj, ki jih je obtožen, kaže, da oblasti napad jemljejo resno. Dejal je še, da se mu zdi pomembno pokazati skupnosti, da ne bodo prenašali kaznivih dejanj, katerih motiv so predsodki.

Povedal je, da nedavna sprememba zakonodaje Kolorada omogoča, da storilce obtožijo kaznivih dejanj iz sovraštva, tudi če so le delno motivirani s predsodki. "Če ne bi bilo te spremembe, ga v tem primeru verjetno ne bi mogli obtožiti," je dejal.

Aldrich je bil v torek navzoč na sodišču. Bil je vklenjen v lisice in ni dajal izjav. Otekline in modrice po obrazu, ki jih je dobil med napadom, so že skoraj izginile. Pretepel ga je gost kluba, vojaški veteran, ki je s tem preprečil še hujši pokol.

Aldrich se spolno ne opredeljuje. Strokovnjaki pravijo, da je lahko tudi nekdo, ki se spolno ne opredeljuje, obtožen kaznivega dejanja iz sovraštva zaradi napadov na kolege iz skupnosti LGBTQ, saj so zakoni o kaznivih dejanjih iz sovraštva osredotočeni na žrtve, in ne na storilca.

Vendar je postopek za kaznivo dejanje iz sovraštva težko pripeljati do obsodbe, saj morajo tožilci dokazati, kaj je obtoženca motiviralo. To je višji standard, kot se običajno zahteva na sodišču. Za obsodbo zaradi umora tega dokaznega bremena ni.

"Tragedija v klubu Q kaže, da so besede pomembne," je v izjavi po torkovem zaslišanju dejal solastnik kluba Q Matthew Haynes. "Še naprej bomo opozarjali na tiste, ki širijo odvratno retoriko in spodbujajo nasilje nad skupnostjo LGBTQ," je dejal.

Napad v Coloradu Springsu je bil že šesti množični strelski pokol letos v ZDA. Najbolj je letos odmeval pokol 21 osnovnošolcev v Uvaldeju v Teksasu, ki je celo spodbudil nekaj sprememb zveznih zakonov o orožju.