Odbor ministrov, v katerem so bili predstavniki 47 držav članic, je v četrtek glasoval za postopek, je na svoji spletni strani sporočil Svet Evrope.

Sodišče v Carigradu je konec novembra razsodilo, da turški človekoljub in podjetnik Osman Kavala ostaja v zaporu, kljub opozorilu Sveta Evrope, da bo v tem primeru proti Turčiji sprožil postopek za ugotavljanje kršitev.

Sprožitev postopka je zgodovinsko skoraj edinstven korak. Od njegove uvedbe leta 2010 je bil postopek za ugotavljanje kršitev sprožen le enkrat, in sicer proti Azerbajdžanu. Postopki za ugotavljanje kršitev, ki potekajo, so večstopenjski in ne vodijo nujno do izključitve Turčije iz Sveta Evrope.

Kavala je v priporu v Carigradu že od leta 2017. Evropsko sodišče za človekove pravice je že pred dvema letoma odredilo Kavalajevo izpustitev, saj je pripor opredelilo kot politično motiviran. Turčija je kot članica Sveta Evrope dolžna spoštovati odločitve sodišča. Svet Evrope spremlja spoštovanje človekovih pravic in ni institucija Evropske unije.

Kavala, ki mu v primeru obsodbe grozi dosmrtni zapor, je skupaj z več desetimi soobtoženimi obtožen vohunjenja in poskusa strmoglavljenja vlade v povezavi s protesti v Geziju leta 2013 in poskusa državnega udara v Turčiji leta 2016. Vse obtožbe zanika.