Konzulate je do zdaj zaprlo najmanj sedem evropskih držav zaradi zvišanega tveganja napada ob nedavnem sežigu Korana na Švedskem.

Po navedbah neimenovanega diplomatskega vira so se sestanka na turškem zunanjem ministrstvu udeležili veleposlaniki in visoki predstavniki Belgije, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije, Nizozemske, Švedske, Švice in ZDA.

Zaprtje konzulatov je danes ostro obsodil turški notranji minister Süleyman Soylu. Prepričan je, da gre za poskus vplivanja na prihajajoče predsedniške in parlamentarne volitve. Cilj Zahoda pa je tudi pritisniti na Turčijo, naj omili svoje kritike nedavnega sežiga Korana na Švedskem in reši spor glede vstopa Finske ter Švedske v Nato, je dejal.

"Proti Turčiji vodijo psihološko vojno. Poskušajo nas destabilizirati," je še dodal.

Tiskovni predstavnik vladajoče stranke predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Omer Celik je medtem Zahod obtožil neodgovornega ravnanja. "Nekatera veleposlaništva dajejo izjave, s katerimi vzbujajo zaskrbljenost glede varnostnih razmer v naši državi. Takšno neodgovorno ravnanje je nesprejemljivo," je poudaril.

ZDA in več evropskih držav so pred dnevi svojim državljanom svetovale, naj se ne udeležujejo množičnih prireditev in se izogibajo turističnim točkam v Carigradu. Najmanj sedem evropskih držav je zaprlo svoje konzulate. Ameriški konzulat medtem ostaja odprt, saj je daleč od središča mesta in je manj izpostavljen morebitnim grožnjam.

Varnostna opozorila Zahoda so se pojavila po tem, ko je 21. januarja na protestu pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu švedsko-danski desničarski skrajnež Rasmus Paludan sežgal izvod Korana. V odzivu je Ankara večkrat opozorila, da bi Turčija lahko vstop Finske v zvezo Nato potrdila brez Švedske.

Ankara je medtem prejšnji teden izdala varnostno opozorilo za potovanje v ZDA in Evropo, kar številni vidijo kot povračilni ukrep.