Država je med januarjem in marcem namreč potrdila 6289 umorov, kar je 3,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu južnoafriški policijski minister Bheki Cele trdi, da se splošna slika izboljšuje. "Postopoma pridobivamo prednost pred kriminalci," je povedal na novinarski konferenci in dodal, da se je na primer število umorov otrok zmanjšalo za 20 odstotkov.

Tudi število posilstev se je v Južni Afriki nekoliko zmanjšalo, in sicer za 2,8 odstotka, čeprav je bilo v prvem četrtletju letošnjega leta še vedno prijavljenih več kot 10.500 primerov.

Vendar pa se je za več kot 20 odstotkov povečalo število ropov gotovine. Po besedah Celeja so letos popisali 64 tovrstnih primerov. Povečalo se je tudi število običajnih ropov, napadov in poskusov umorov, navaja AFP.

Cele je sicer že dolgo na udaru kritik zaradi razmaha kriminala v državi. Vodilna opozicijska stranka, Demokratično zavezništvo, je znova pozvala k njegovi razrešitvi, češ da je kriminal v Južni Afriki "ušel izpod nadzora".