Pet drugih strank bo imelo v tem sklicu od štiri do osem poslancev, sedem sedežev pa bodo prvič zasedli tudi neodvisni kandidati.

Za tokratne parlamentarne volitve so kazahstanske oblasti uvedle nov sistem glasovanja, v skladu s katerim so volivci 69 od 98 poslancev spodnjega doma parlamenta izvolili po proporcionalnem sistemu prek strankarskih list, preostalih 29 pa z neposrednim mandatom v posameznih volilnih enotah. Prvič po skoraj dveh desetletjih so na volitvah v državi sodelovali neodvisni kandidati.

Po podatkih kazahstanske volilne komisije bodo poslanci stranke Amanat v spodnjem domu parlamenta zasedli 62 sedežev. Pet drugih strank bo imelo od štiri do osem poslancev, sedem sedežev pa bo pripadlo neodvisnim kandidatom.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je pozdravila napredek na področju volitev v Kazahstanu. V zadnjem sklicu parlamenta so bile namreč tam zastopane le tri stranke. Vendar pa je obenem opozorila, da so v državi potrebne nadaljnje demokratične reforme. Ovse je ugotovil, da so volitve v splošnem potekale gladko, kljub temu pa so bile opažene "pomembne postopkovne nepravilnosti".

Mednarodni opazovalci so že pred volitvami pohvalili nekatere reforme v državi, kot je znižanje parlamentarnega praga s sedmih na pet odstotkov in dejstvo, da se lahko v parlament uvrstijo tudi nestrankarski kandidati.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart-Tokajev je predčasne volitve v tej z nafto bogati srednjeazijski državi sklical v prizadevanjih po "modernizaciji" po lanskih protestih proti visokim cenam goriva in socialni nepravičnosti, ki so jih oblasti nasilno zatrle. Tokajev, ki je lani izstopil iz stranke Amanat, naj bi po mnenju poznavalcev oblikoval blok privržencev v parlamentu. Pet strank, ki naj bi se prav tako uvrstile v parlament, tudi podpira Tokajeva.