Muzamil je eden od najvišjih uradnikov, ki so bili ubiti, odkar so se talibani leta 2021 vrnili na oblast.

"Danes zjutraj sta bila v eksploziji ubita dva človeka, med njimi Mohamad Davud Muzamil, guverner province Balh," je povedal predstavnik lokalne policije Asif Vaziri in dodal, da sta bila v napadu ranjena še dva človeka, poroča francoska tiskovina agencija AFP.

Eksplozija je odjeknila v drugem nadstropju poslopja v glavnem mestu pokrajine Mazar-i-Šarif. "To je bil samomorilski napad. Nimamo podatkov o tem, kako je samomorilski napadalec prišel do pisarne guvernerja," je še dodal.

Muzamil je bil ob talibanski vrnitvi na oblast avgusta 2021 imenovan za guvernerja vzhodne pokrajine Nangarhar, kjer je vodil boj proti Islamski državi. Lani je bil nato premeščen v pokrajino Balh.

Talibani sicer trdijo, da so se od njihove vrnitve na oblast varnostne razmere v Afganistanu izboljšale, vendar so teroristični napadi v državi odtlej zahtevali že več sto življenj. V zadnjih mesecih je bilo v državi izvedenih več napadov, odgovornost za večino od njih pa je prevzela Islamska država, ki trenutno predstavlja največji varnostni izziv za talibansko vlado.

Islamska država je med drugim prevzela odgovornost za bombni napad septembra lani, v katerem sta bila ubita dva uslužbenca ruskega veleposlaništva, 12. decembra lani pa je izvedla napad na hotel v Kabulu, v katerem je bilo ranjenih pet kitajskih državljanov.

Prav tako je prevzela odgovornost za januarski samomorilski napad blizu zunanjega ministrstva v Kabulu, v katerem je bilo ubitih deset ljudi. Svoje napade Islamska država sicer osredinja predvsem na tujce, verske manjšine in vladne ustanove.