Kot so danes sporočili iz Evropske komisije, bo 909,5 milijona evrov namenjenih glavnemu delovnemu programu, ki zajema uvajanje projektov, pri katerih se uporabljajo digitalne tehnologije, kot so superračunalniki, podatki, umetna inteligenca, računalništvo v oblaku ter napredna digitalna znanja in spretnosti.

"Ti projekti bodo prinesli oprijemljive koristi inovacijskim ekosistemom, malim in srednjim podjetjem, mestom, javnim storitvam in okolju," pravijo v Bruslju.

Drugi delovni program pa se osredotoča na kibernetsko varnost, in sicer bo 375 milijonov evrov namenjenih krepitvi skupne odpornosti EU-ja na kibernetske grožnje. Ta ukrep bo izvajal Evropski kompetenčni center za kibernetsko varnost.

Pri večini projektov bo s temi sredstvi sofinancirana polovica stroškov projekta. Tako bo skupni znesek naložb, ki bodo mobilizirane, skoraj dvakrat večji od zneska iz sredstev EU-ja.

Prvi razpisi za delovna programa bodo objavljeni letos spomladi, preostali pa po poletju. Razpisi bodo odprti za podjetja, javne uprave in druge subjekte iz držav članic EU-ja, držav Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta) in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) ter držav, pridruženih programu za digitalno Evropo.

Program za digitalno Evropo je namenjen krepitvi tehnološke suverenosti Evrope in trženju digitalnih rešitev v korist državljanov, javnih uprav in podjetij.